© watchsmart. Mount Everest

Verplicht vuilniszakken mee en afval opruimen op Mount Everest

© watchsmart. Mount EverestBeklimmers van de Mount Everest moeten vanaf april afdalen met, naast hun eigen spullen en afval, een vuilniszak van acht kilo. Wie dat niet doet, wordt bestraft. Dat heeft het Nepalese Ministerie van Toerisme bekendgemaakt.

Welke straf erop volgt, is nog onbekend. De maatregel is een reactie op het vele vuilnis dat verborgen ligt in en op de sneeuw op het 8848 meter hoge ‘dak van de wereld’. De mix van helikopterpuin, oude zuurstofflessen, bierblikken en andere onzaligheden komt de Nepalese overheid de strot uit.

Borg

Eerdere maatregelen tegen het vandalisme zouden niet geholpen hebben. Nu moeten beklimmers van de Mount Everest nog 4000 dollar aan borg inleveren die zij pas terugkrijgen als ze aan kunnen tonen dat ze hun afval mee hebben genomen naar beneden. Het is echter niet makkelijk om dit te controleren.

50 ton

In 2011 hielden 29 Nepalese alpinisten een schoonmaakactie op de titanenberg. Daarbij verwijderden ze maar liefst 8110 kilo vuilnis. Daarna zou er volgens schattingen nog 50 ton afval hebben gelegen. Het is onbekend hoeveel kilo er momenteel ligt.

Bron: The Guardian

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?