Verstoort je smartphone je lawinepieper?
Als iemand in een lawine terechtkomt, begint een race tegen de klok. Het is zaak om de slachtoffers zo snel mogelijk te vinden en uit de sneeuw te bevrijden. Daarom moet iedereen die in lawine-gevaarlijk gebied terechtkomt, een lawinepieper bij zich hebben. Mocht het ondenkbare toch gebeuren en je krijgt een lawine over je heen, dan kan zo’n lawinepieper levensreddend zijn. Maar dan moet die pieper wel werken… En dat is lang niet altijd het geval. De boosdoener? De smartphone.
Hoe werkt je lawinepieper
Heel kort samengevat werkt je lawinepieper als volgt: een lawinepieper zendt signalen uit, die door anderen met een lawinepieper kunnen worden opgevangen. De lawinepiepers van de zoekers geven aan waar het signaal van het slachtoffer vandaan komt en leiden ze zo naar het slachtoffer toe.
Verstorende signalen
Maar een lawinepieper is vaak niet het enige apparaat dat signalen uitzendt. Bijna niemand gaat tegenwoordig nog op pad zonder smartphone, veel mensen hebben ook een GPS bij zich en sommigen zijn ook nog voorzien van een smartwatch, of bijvoorbeeld een headset met bluetooth verbinding. En daar komt de kink in de kabel. Al die apparaten zenden ook signalen uit en verstoren het signaal van de lawinepieper. Het gevolg? Het signaal van de lawinepieper wordt niet meer opgepikt door de zoekers. En niet alleen de je telefoon kan het signaal van je lawinepieper verstoren, ook andere elektrische apparaten, zoals een digitale camera, kunnen een storing veroorzaken. En let op, zelfs het aluminiumfolie rondom een mueslireep kan ervoor zorgen dat je lawinepieper niet meer naar behoren werkt.
Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail!
Dat gebeurt vooral als een lawinepieper en een smartphone of GPS dicht bij elkaar gehouden worden, bijvoorbeeld als ze in dezelfde jaszak zitten. Als de afstand tussen de pieper en een smartphone of GPS minder dan twintig centimeter is, kun je er bijna vanuit gaan dat het signaal van je lawinepieper verstoord wordt.
De oplossing
De meest voor de hand liggende: zet al je apparaten uit. Maar dat is lang niet altijd een optie. Zeker niet als je tijdens een lange tocht je GPS of telefoon nodig hebt bij de navigatie. Wat werkt wel?
Draag je lawinepieper niet in je jaszak, maar altijd in het bijgeleverde draagsysteem. Dan zit je pieper stevig op z’n plek en raak je ‘m minder snel kwijt mocht je in een lawine terechtkomen, maar je stopt ook niet per ongeluk je telefoon bij je pieper in je zak. Zorg ervoor dat andere elektronische apparaten minimaal twintig centimeter daarvandaan zijn. Bijvoorbeeld in je rugzak, of op z’n minst in een jaszak die ver bij je pieper vandaan is.
Ben je zelf bedolven onder de sneeuw? Kijk dan of je je enigszins kan bewegen. Als dat lukt, probeer dan je lawinepieper te pakken en je arm te strekken, daarmee is je lawinepieper zo ver mogelijk van je andere elektronica verwijderd.
Controleren en oefenen!
Onthoud één ding: het dragen van een lawinepieper is niet per definitie levensreddend. Om profijt te hebben van een lawinepieper, moet je oefenen in het gebruik van het apparaat en hoe je moet zoeken. Controleer daarnaast altijd vlak voor vertrek of je lawinepieper nog goed werkt. Zijn het bereik en de ontvangst goed? Zijn de batterijen nog in orde? En staat je pieper nog op zenden? Als alles bij je hele gezelschap in orde is, kun je op pad!