lawinetraining

Weet jij wat je moet doen bij een lawine?

In de winter vormen lawines altjid een risico. Als je op de piste blijft, is dat risico te verwaarlozen, maar ga je de piste af, bijvoorbeeld tijdens een sneeuwschoenwandeling, dan moet je wel letten op lawinegevaar en je daarop voorbereiden!

Plan je tocht

Net zoals bij een gewone bergwandeling, begint alles bij een goede planning. Check van te voren het lawinegevaar in het gebied waar jij op pad wil gaan, is het lawinegevaar groot? Overweeg dan om je tocht een andere keer te doen. Veiligheid gaat immers voor alles! Online kun je makkelijk al veel informatie over lawines vinden, maar het is nog veel beter om bij lokale gidsen te raden te gaan. Zij kennen het gebied goed en zijn goed op de hoogte van alle risicovolle plekken. Kom je in gebied dat je niet goed kent? Ga dan niet alleen op pad, maar zorg ervoor dat een gids met je mee gaat. Voordeel: een goede gids weet ook meteen de mooiste plekken aan te wijzen. 

Neem de juiste uitrusting mee

Zorg ervoor dat je de nodige lawinegear bij je hebt als je op pad bent buiten de pistes. Een lawineairbag kan je leven redden, mocht je in een lawine terechtkomen. Maar neem ook zeker een lawinepieper mee, een schep en prikstokken mee. Daarmee voorkom je geen lawines, maar mocht het mis gaan, ben je makkelijker te vinden en zelf heb je de spullen bij je om te helpen. Zorg ook dat je een telefoon of radiozender bij je hebt, om de hulpdiensten te waarschuwen mocht het mis gaan.

Weet wat je moet doen als je een lawine ziet

Mocht je een lawine zien gebeuren, doe dan het volgende:

  • Zorg altijd voor je eigen veiligheid
  • Observeer de lawine en probeer zo goed mogelijk bij te houden waar en wanneer je eventuele slachtoffers voor het laatst gezien hebt.
  • Waarschuw de hulpdiensten
  • Begin met zoeken

Wat moet je doen als je in een lawine terecht (dreigt) te komen?

  • Als je in een lawine terecht dreigt te komen, probeer dan zo snel mogelijk uit het pad van de lawine te komen door naar de zijkanten van het lawinepad te gaan. Laat je skistokken l;os!
  • Gebruik je lawineairbag
  • Probeer (met behulp van je airbag) zo veel mogelijk op de oppervlakte van de lawine te blijven.
  • Als je merkt dat de sneeuw stopt met bewegen, vorm dan met je handen een kommetje over je mond en neus en probeer op die manier je luchtwegen zo veel mogelijk sneeuwvrij te houden.

Van te voren: trainen!

Echt goed voorbereid op dergelijke noodgevallen ben je natuurlijk alleen met een goede training. Er zijn diverse cursussen om je theoretische kennis en praktische vaardigheden mee te oefenen en te verbeteren. Want Hoe gebruik je je lawinepieper? Hoe zoek je een slachtoffer efficiënt? Hoe moet je handelen als je zelf in een lawine terechtkomt? Alleen met voldoende training weet je wat je moet doen. Dus volg die lawinecursus voordat je zelf buiten de piste op stap gaat!

Meer weten over wat je moet doen bij lawines? De Zwitserse reddingsdienst Rega heeft online een korte pagina met wat basiskennis over lawines. Het Nederlandse Snow Safety Center, maar ook de NKBV en de KBF bieden lawinecursussen aan. 

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?