Via Dinarica, een nieuwe route door de Dinarische Alpen

Sinds 2010 is eraan gewerkt en nu is ie af: de Via Dinarica, ofwel de doorkruising van de Dinarische Alpen. De Via Dinarica bestaat uit drie routes door Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Montenegro en Slovenië. Het heeft meteen de prijs voor Beste Nieuwe Route gekregen van Outside Online.

Het gebied waar de drie paden van de Via Dinarica doorheen leidt, bestaat grotendeels uit een kaal karstlandschap met indrukwekkende rotsformaties, waaronder een aantal tweeduizend meter hoge bergen. De routes starten bij enkele van de grootste kalksteengrotten van Europa, bij Postojnske en Skocjanske in Slovenië.

1000 kilometer

De bergachtigste route, waarin je langs de hoogste bergtoppen van elk land komt en door het hart van de Dinarische Alpen reist, is de White Trail. Dit pad is rond de 1000 kilometer lang. Er staan drie wandeldagen voor die makkelijk te doen zijn dankzij het scala aan (stenen) rusthutten in het gebied. Een uitgebreide routebeschrijving, de kosten en mogelijkheden en onmogelijkheden, vind je hier.

Daarnaast zijn er de iets kortere Blue Trail en de Green Trail. De eerstgenoemde voert door de kuststreek van de Dinaridi (andere naam voor Dinarische Alpen), via de Green Trail kom je door de naaldbossen ten noorden van de bergketen.

Prijs voor Best New Trail

Decennialang was een route als de Via Dinarica nagenoeg onmogelijk, doordat in de betrokken landen oorlogen werden gevoerd. Nu het er rustig is, wordt een bezoekje aantrekkelijk. Daarom heeft de route inmiddels ook de prijs voor Best New Trail gekregen van internetmagazine Outside Online.

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!