Bergredding Foto Rein Ketelaars

Voorwaarden reisverzekering vaak onduidelijk

Ga je op vakantie? Check je reisverzekering nog eens goed! Terwijl heel Nederland in de startblokken staat om op vakantie te gaan, brengt de Stichting Keurmerk Klantgericht Verzekeren een onderzoek naar buiten. Hieruit blijkt dat de duidelijkheid van informatie over reisverzekeringen voldoende is, maar nog niet goed. Volgens het onderzoek scoren de onderzochte reisverzekeraars een 6.4: dat moet beter volgens de stichting. Met name als het gaat over de uitzonderingen en de beperkingen van de reisverzekering waar je bijvoorbeeld als bergsporter tegenaan loopt.

Onduidelijkheid over wintersportverzekering

Onduidelijkheid is er vaak over bijvoorbeeld risicovolle sporten.  Vaak zijn de medische kosten of de kosten van een bergredding na een ongeluk op de piste niet standaard gedekt. Dat wordt volgens het onderzoek echter lang niet altijd expliciet vermeld in de brochures en op de websites van verzekeraars. Daardoor ontstaat  het risico dat klanten denken dat ze verzekerd zijn voor een bergredding, terwijl dat niet zo is. Dat kan soms voor onaangename verassingen zorgen als het misgaat. De stichting wil dat verzekeraars hierover duidelijker gaan communiceren met hun klanten.

Tips voor verzekeraars

De stichting heeft de verzekeraars tips gegeven over hoe ze hun informatievoorziening kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door de voorwaarden begrijpelijker te formuleren. In 2016 gaat de stichting nog een keer onderzoeken hoe de informatievoorziening ervoor staat. De Stichting Keurmerk Klantgericht Verzekeren verwacht dan verbeteringen te zien.

Van de 144 reisverzekeraars in Nederland zijn er 44 aangesloten bij het keurmerk. De Stichting Keurmerk Klantgericht Verzekeren onderzocht 24 verzekeraars. Het hele onderzoeksrapport van de Stichting Keurmerk Klantgericht Verzekeren kun je hier inzien (pdf), maar er is ook een infographic waarin het onderzoek is samengevat.

Bronnen: NOS, Stichting Keurmerk Klantgericht Verzekeren.
 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier welk biertje het beste bij jou past