Strooiwagen. Foto leppre

Winter op komst: run op strooizout in Europa

Strooiwagen. Foto leppreEuropese landen bereiden zich voor op de winter. Na het grote zouttekort van de twee voorgaande winters, wordt er nu groot ingeslagen. De gemeente Nijmegen is zelfs al begonnen met preventief strooien.

Het Oostenrijkse bedrijf dat verantwoordelijk is voor de snelwegen heeft nu al 90.000 ton zout ingeslagen voor de komende winter. In Karinthië is er 14.000 ton zout opgeslagen, dat voor een gemiddelde winter voldoende is. Wenen heeft 15.000 ton zout, evenals Salzburg. Ter vergelijking: als je dat op een voetbalveld zou storten, krijg je een berg van meer dan anderhalve meter. Tirol heeft momenteel 19.000 ton zout opgeslagen, maar als het echt een strenge winter wordt, zullen ze het dubbele nodig hebben.

Ook in Groot-Brittanië wordt er massaal zout opgeslagen. Het eiland Man heeft nu 10.000 ton zout, het dubbele van vorig jaar. Het graafschap Staffordshire heeft maar liefst 30.000 ton op voorraad. De run op strooizout is ook in Nederland merkbaar. Rotterdam heeft 8.000 ton strooizout ingeslagen, dat is 1.000 meer dan vorig jaar. Haarlemmermeer heeft 1.400 ton opgeslagen en Uden 500 ton. Tevens zijn er verschillende gemeentes die stoppen met de regeling van gratis strooizout voor de burger, waaronder de Noordoostpolder. 

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?