Winterbeklimming K2

Wordt de K2 eindelijk in de winter beklommen?

De top van de K2 is de laatste 8000’er die nog niet in de winter beklommen is. Vijf winterexpedities probeerden de top te halen, maar zonder succes. Een team van klimmers uit Rusland, Kazachstan en Kirgizië gaat het nu proberen.

Extreme omstandigheden op de berg

In januari 2019 gaan de klimmers een poging wagen. Het doel is om de top zonder extra zuurstof te bereiken. Een grote uitdaging, want naast het zuurstofgebrek op grote hoogte krijgen de klimmers ook te maken met de temperaturen van gemiddeld veertig graden onder nul, en windsnelheden die kunnen oplopen tot orkaankracht.

Technische moeilijkheden

Daarnaast staat de berg bekend als een technisch erg moeilijke berg om te beklimmen. De route naar de top is moeilijker en gevaarlijker dan de routes op bijvoorbeeld de Mount Everest. Daarom bereid het team zich er op voor dat de definitieve route ter plekke bepaald moet worden, maar vast staat al dat er vier kampen boven de 7000 meter gebouwd worden.

Ervaren team

De tien klimmers gaan dus veel tijd op grote hoogte doorbrengen, maar het team is daar naar eigen zeggen op voorbereid en kan leunen op veel ervaring met extreme beklimmingen. Expeditieleider Vassily Pivtsov beklom alle veertien hoogste bergtoppen ter wereld al eens zonder extra zuurstof.

Of de expeditie gaat slagen, zien we komend voorjaar.

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)