Foto via wikipedia

Zeven doden bij lawine Alpen

In het Parc National des Écrins zijn gisteren zeven bergbeklimmers omgekomen door een lawine. Het gaat om vier Duitsers en drie Tsjechen. De lawine in het gebied van de Franse Alpen, ten zuidoosten van Grenoble trof drie groepen alpinisten. Één bergbeklimmer raakte gewond.

Vijf doden en twee vermist

De lawine werd veroorzaakt rond het middaguur bij Dôme de Neige (4015 meter) in het Parc National des Écrins, een zeer populaire klimroute voor amateurs, omdat de top makkelijk te bereiken is. Rond half twee werd er door de prefect van de Hautes-Alpes, Pierre Besnard, bekend gemaakt dat er vijf klimmers waren omgekomen en nog twee klimmers vermist waren. Een andere klimmer zou lichtgewond of zelfs ongedeerd zijn. Er werden in eerste instantie twee helikopters ingezet om de vermiste klimmers sneller te vinden. De reddingsdiensten hebben uiteindelijk drie helikopters gestuurd.

Onbekende nationaliteit

Over de nationaliteit was een tijd lang niets bekend. Het enige dat de Franse autoriteiten konden zeggen, was dat de omgekomen klimmers uit tenminste twee verschillende landen kwamen. Pas uren later werd bekend dat het om vier Duitsers en drie Tsjechen ging. Naast een tiental gendarmes werden ook speurhonden en medische ploegen ingezet. Een helikopter van de politie heeft de lichamen opgehaald.

Plaatlawine

Volgens Besnard was het weer relatief goed, waardoor er geen lawine werd verwacht. Er was wel een beetje sneeuw gevallen, maar niet in zo’n grote hoeveelheid dat het gevaarlijk zou zijn. De autoriteiten vermoeden dat er sprake was van een plaatlawine. Dit houdt in dat opgehoopte sneeuw zich bindt aan de onderliggende ijslaag. Het gewicht van de sneeuw drukt op de ijslaag en bij een steile helling laat de sneeuw op een gegeven moment los.

Dit is een van de meest dodelijke lawines van het jaar in Frankrijk. Op 25 januari 2015 werden zes mensen gedood in de Queyras en 1 april 2015 werden er drie mensen gedood in de Ecrins.

Bron: ledauphine.com

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?