Home » Bezienswaardigheid

Het keteldal van Gavernie, Hautes-Pyrénées; Midi-Pyrénées, Franse Pyreneeën

Cirque de Gavarnie

In het uitserste zuiden van Frankrijk, in de Hautes Pyrenees ligt vlak bij het dorpje Gavarnnie het Cirque de Gavarnie. Een groot dal waar je bijzondere planten, grote watervallen én bijzondere rotsformaties kan vinden.

Het Cirque de Gavarnie is een groot keteldal. De vorm van dit dal, aan de zuidkant rond en aan de noordkant bijna recht, doet denken aan een Romeins amfitheater. Vandaar dat de beroemde Franse schrijver Victor Hugo het dal al omschreef als  ‘het Colosseum van de Natuur’. En net als in het Romeinse Colosseum kun je hier je ogen uitkijken. Het dal is onderdeel van het Parc national des Pyrénées en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een aantal van de hoge toppen omringen Gavernie, zoals de Mont Perdu (3352 meter) de Pic du Marboré (3248 meter) en de Taillon (3144 meter). 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Brèche de Roland, een landschap uit een ridderlegende

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in het Cirque de Gavarnie is de Brèche de Roland, een grote bres in de rotswand aan de zuidkant van het dal. Volgens de legendes probeerde Roland een ridder uit het leger van Karel de Grote, na een verloren veldslag zijn zwaard te vernietigen door het tegen de rotsen stuk te slaan. Maar zowel het zwaard als de ridder waren te sterk en met zijn grote klap sloeg Roland een opening in de rotswand. Volgens sommige versies van de legende, redde hij daarmee ook zijn leger, dat nadat het verslagen was door de opening in de rotswand kon ontsnappen. 

Hoogste waterval van Frankrijk

Een andere grote bezienswaardigheid zijn de watervallen in het dal. ’s Zomers ontstaan er door smeltwater uit de Pyreneeën verschillende watervallen, met als hoogste de Grande Cascade de Gavarnie. De op-een-na hoogste waterval van Europa en de hoogste waterval van (continentaal) Frankrijk. Het water komt hier over drie ‘trappen’ in totaal 423 meter naar beneden tot het in de Gave terechtkomt en doorstroomt richting Pau.

Bijzondere planten en dieren

Neem als je gaat wandelen in de Cirque de Gavarnie ook een plantengids mee. In het dal groeien meerdere zeldzame plantensoorten. Wie goed om zich heen kijkt, ziet steenbreek tussen de rotsen groeien, of Turkse lelies in de groenere delen van het dal. En met een beetje geluk zie je ook Pyreneese gemzen over de rotsen klauteren.

Wandelen in en rond het Cirque de Gavarnie

Het dorp Gavernie ligt op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostella en is opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst vanwege haar parochiekerk. Wil je meer weten over de streek, bezoek dan het Ontdekkingsmuseum Millaris in Gèdre. Het Festival de Gavernie vindt plaats in de openlucht aan de voet van het keteldal, op de vlakte van la Courade. 

De toegang tot Gavernie is eenvoudig, zodra je aankomt in het dorp, ligt het keteldal voor je. Een gemakkelijke wandeltocht van anderhalf uur brengt je aan de voet van de muur, bij het oude hotel. Zowel de Grande Cascade de Gavarnie als de Brèche de Roland zijn goed wandelend bereikbaar. De wandelroute naar de voet van de waterval is goed te doen voor iedereen, al kan het daardoor wat druk zijn. De Brèche de Roland is vanuit Gavarnie een iets moeilijkere tocht. Vanaf het bergstation van het skigebied Gavarnie-Espécières, bij Col de Tentes, is de Brèche al beter bereikbaar. Daar kun je ’s zomers ook met de auto naartoe rijden.

Gavernie is ook ideaal voor de wintersportvakantie. Het skigebied van Gavernie-Gèdre telt 33 skipistes in een bijzondere omgeving, je kan er ook langlaufen, sneeuwschoenwandelen en tourskiën.

Gastronomie

In de bergen rondom Luz-Saint-Sauveur, Gavernie en Barèges vind je de schapen waarvan het vlees van zeer grote kwaliteit is, het heeft in 2003 een AOC keurmerk voor schapenvlees, de eerste keer in Europa. Dit schaap dankt zijn kwaliteiten aan de natuurlijke leefomgeving en aan een handjevol schapenhouders dat nog steeds werkt volgens middeleeuwse tradities. De schapen eten alleen gras, ’s winters eten ze hooi van de weides, ’s zomers grazen ze op de terrassen tussen de 1000 en 2500 meter. Hun vlees is gegarandeerd mals, sappig en van prachtige rode kleur. 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer