KEB: de volgende stap naar de top

Toen de Kebserie uitgebreid zou worden met waterdichte shellkleding gaf de ontwikkelingsafdeling van Fjällräven zichzelf een uitdaging: het creëren van zeer functionele waterdichte shellkleding met een zo klein mogelijke impact op het milieu. Dit is het verhaal over de weg daar naartoe. 

Fjällräven designer Peter Lindblom controleert hoe de trekker langs de opening van de rits glijdt van een shelljack. Een welbekende geur van rook verspreidt zich. “De vorige keer dat het jack getest werd, heeft diegene vuur gemaakt. Dit jack heeft al veel meegemaakt.”

Het jack dat hij vast heeft, is de nieuwste aanwinst in de Kebfamilie; het Keb EcoShell Jacket. Een modern, minimalistisch shelljack voor de zwaarst denkbare omstandigheden in de bergen. Het is tevens het antwoord van Fjällräven op de vraag hoe de meest functionele waterdichte kleding ter wereld eruit kan zien, die ook nog een zo klein mogelijke impact op het milieu heeft. Het idee achter Keb is altijd geweest om kledingstukken te ontwikkelen die in combinatie met elkaar een goed systeem maken. En een waterdichte shell kon niet ontbreken naast de jacks en broeken van G1000 en stretch. 

“We besloten om de meest functionele serie waterdichte hardshells te ontwikkelen, die ooit gecreëerd zijn, zonder ook maar een moment afbreuk te doen aan de duurzaamheid”, legt Henrik Andersson, verantwoordelijk voor design en ontwikkeling bij Fjällräven, uit. “We willen niet dat onze producten een onnodig negatief effect op milieu en dierenleven hebben. De beste functionaliteit en de kleinst mogelijke impact op het milieu hebben dezelfde prioriteit. We zijn niet tevreden met een product, voordat we aan beide aspecten hebben voldaan.” 

De kern van de nieuwe kleding is – vanzelfsprekend – het materiaal EcoShell. Dit is een nieuw ontwikkeld membraanlaminaat met de beste prestaties op het gebied van waterdichtheid en ademend vermogen. Het is zo geweven dat het stretcht en levert daarom een geheel nieuwe flexibiliteit van de kleding op. Alle drie de lagen zijn van polyester gemaakt, gedeeltelijk ook gerecycled, en het is een groot winstpunt dat het kledingstuk zelf in de toekomst gerecycled kan worden. De kleding is daarnaast klimaatneutraal en wordt geïmpregneerd zonder gebruik te maken van fluorkoolstoffen. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu en blijven uitzonderlijk lang in het grondwater en de natuur aanwezig. 

Een fluorkoolstofvrije impregnatie is ook waterafstotend, maar is minder goed in het afstoten van vet en vuil dan traditionele impregnaties en moet daarom wat vaker vernieuwd worden. Het testteam van Fjällräven, bestaande uit berggidsen, sledehondenmenners en professionals, heeft de Keb EcoShell uitvoerig getest. 

Zij hebben de EcoShellkleding meegenomen op trektochten, skitochten en op vele alledaagse buitenactiviteiten. De kleding is bovenop Kebnekaise geweest (natuurlijk, de collectie is naar deze berg vernoemd), heeft in stuifsneeuw en tegenwind op de bergvlaktes van Lapland gevochten, in stortregen geklommen, heeft koudegolven op Spitsbergen en diepe sneeuw in Japan te verduren gehad. Daarnaast is het ook gebruikt en getest tijdens de eigen tochten van de  ontwikkelingsafdeling, zowel in de bergen als in het bos thuis. 

“Om te begrijpen hoe een kledingstuk in de werkelijkheid functioneert, uiteenlopend van materiaal en snit tot de plaats van de zakken, moet je eropuit gaan en het gebruiken, zowel in extreme als in meer alledaagse situaties,” meent Henrik Andersson. Daarnaast zijn natuurlijk ook laboratoriumtesten uitgevoerd, om de slijtvastheid, waterdichtheid en technische prestaties van de materialen te analyseren. Aankomende herfst en winter is het resultaat voor de eerste keer in de winkels te zien.

De Keb Ecoshell is te koop in Fjällräven Flagship Store Rozengracht 219-225, Amsterdam. Bever Stadhouderskade 4,  Amsterdam. Carl Denig Weteringschans 113-115, Amsterdam. De Wandelfabriek: René Vos Asselsestraat 59, Apeldoorn. Bever The Globe Waldorpstraat 13a, Den Haag. Bever Leenderweg 202, Eindhoven. Schutrups Schoenen Zuider hoofdstraat 13, Exloo. Bever Sint Jansstraat 17, Groningen. Schneider Outdoor Verwersstraat 10-16, ‘s-Hertogenbosch. Bever Duwboot 22B, Houten. Outdoor en travel Outfitters Rucphensebaan 24a, Roosendaal. Alpi Sport Rue de Fragnée 170, Liège (be).

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?