10 tips tegen de kou
In de winter de bergen in is lekker verfrissend. De koele Alpenlucht en het kerstkaartlandschap doen je alle beslommeringen van thuis vergeten. Maar let op de temperatuur! Je vergeet makkelijk dat je het snel koud kan krijgen en dat onderkoeling bij koud weer altijd op de loer ligt. Met deze tips blijf je lekker warm!
Kijk naar de temperatuur
De temperatuur buiten is de meest voor de hand liggende eerste indicatie van wat je buiten te wachten staat. Let daarbij ook op waar je bent. Als je in een lekker zonnetje staat, kun je vergeten hoe fris het is in de schaduw!
Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook
Let op de windchill
Als het waait verandert de gevoelstemperatuur sterk. Waar het in de luwte aangenaam verblijven is kan het in de wind kleumen zijn. De wind verandert de gevoelstemperatuur, dit wordt ook de chill-factor genoemd. Een voorbeeld: het is min een buiten, en je gaat de piste af met een snelheid van 32km/uur: de gevoelstemperatuur is nu min vijftien graden.
Gaat het regenen?
Hou rekening met regen of sneeuw! Want niks is zo veranderlijk als het weer. Een beschermde buitenste laag is onmisbaar. Natte kleding isoleert niet of veel minder. Ga ook na of de regen of sneeuw bij je nek of handschoenen naar binnen kan kruipen. Zo ja, zorg dan dat een sjaal of andere kleding daar verandering in brengt.
Kleding hangt af van inspanning
De juiste kleding helpt je voorkomen dat je het koud krijgt, maar ook dat je het te warm krijgt en dat je zweet als een otter. Het lastige is dat je inspanningen veranderen op een dag. Bergopwaarts is het hard werken, op een vlak stuk loop je lekker en als je zekert tijdens het klimmen, sta je stil.
Denk ook na of de kleding bij je buitensport past. Een jack dat is gevoerd met dons isoleert super, en kan prettig zijn bij een bergwandeling. Hetzelfde jack kan flink in de weg zitten en makkelijk scheuren als je gaat rotsklimmen.
Laagjes kleding
Kleed je in laagjes! Dat is namelijk de beste manier om om te gaan met wisselende inspanning en wisselvallig weer. Span je je sterk in en krijg je het warm, dan kun je een laagje verwijderen, sta je stil en koel je af, dan voeg je een laagje toe. De klassieke kledingopbouw is een drieluik van een zweet doorlatende, isolerende en beschermende laag. Verschillende materialen zijn geschikt voor de basislaag. Behalve katoen, katoen houdt namelijk vocht vast.
De tweede laag is voor de warmte en is vaak van fleece, wol of ander warm textiel. Er is kleding die behalve isolerende ook wind- en water werend is. Het voordeel is dat je hierdoor vaak geen derde kleding laag nodig hebt, wat comfortabeler is. Voor wat betreft isolatie is dons het beste. Van de soorten dons die er zijn, is ganzendons het meest isolerend.
De derde, buitenste laag beschermt je tegen wind en neerslag. Vaak is de buitenste laag van waterdicht, maar ademend materiaal zoals Gore-Tex. Het voordeel van verschillende lagen kleding, is dat je het aantal lagen kunt aanpassen aan je inspanning en het weer.
De lagen kleding kun je beter zien als eigenschappen. Sommige kleding biedt zowel isolatie als bescherming, en is dan zowel laag twee als laag drie. Softshells en windstoppers isoleren en beschermen tegelijkertijd.
Hou je kleding droog
Het is een open deur: nat is koud en droog is warm. Toch is je kleding drooghouden niet altijd makkelijk. Om zweten te voorkomen is het meestal mogelijk om het ventilatievermogen van je kleding af te stellen door middel van ritsen.
Neem ook extra droge kleren mee. Als je door een bui overvallen wordt, of door iets verrast wordt onderweg, kun je wat droogs aantrekken. Hang je natte kleding trouwens meteen op om te drogen als je aankomt op je bestemming.
Hou je hoofd, nek en handen warm
Je hoofd en handen koelen als eerste af. Via je hoofd kun je veertig procent van je lichaamswarmte verliezen. Mutsen die wind- en waterdicht zijn geven de meeste warmte. Bivakmutsen beschermen je hele gezicht en zijn het beste bij extreme kou.
Wanten geven meer warmte dan handschoenen. Wanten zijn warmer omdat je vingers tegen elkaar aan zitten en de lucht tussen de vingers beweegt. Hiervoor lever je wel wat bewegingsvrijheid in.
Een sjaal, of andere kleding voor om de nek houdt de neerslag buiten en je nek warm. Een reserve paar handschoenen en een extra muts meenemen, is slim.
Verwarmingselementen
Bij extreme kou, of als je gevoelig bent voor kou, of zelfs gewoon een koukleum, kunnen verwarmingselementen goed van pas komen. Skiërs en snowboarders kunnen voor elektrisch verwarmde schoenzolen kiezen. Een batterij achter op de schoenen zorgt de hele dag voor warme voeten. Iets subtieler zijn verwarmde handschoenen en sokken.
Neem rust en eet en drink goed
Je lichaamstemperatuur op peil houden, kost veel energie. Alleen als je goed bent uitgerust, heeft je lichaam daar genoeg energie voor. Het is niet voor niets dat je bij vermoeidheid kouwelijker bent dan gewoonlijk.
Voeding zorgt ervoor dat je lichaam genoeg brandstof heeft. Ontbijt voor vertrek stevig, zodat je op een goede basis kunt teren. Zorg voor genoeg calorierijk eten onderweg: repen, noten of chocolade. Suikers en koolhydraten vullen de behoefte aan voeding het snelste aan.
Drinken is, vooral op hoogte, belangrijk om te voorkomen dat je bloed stroperig wordt. Warm drinken helpt je om warm te blijven. In tegenstelling tot de mythe van de St. Bernhardhond met sterke drank, helpt alcohol niet om het warm te krijgen. Sterker nog: alcohol versnelt onderkoeling juist doordat je bloedvaten wijder worden.
Mobiel mee en niet alleen op pad
Ondanks alle voorbereiding kan het mis gaan. Niet alle risico’s zijn te vermijden, soms heb je gewoon pech. Als onderkoeling opspeelt bij jezelf of iemand waarmee je op pad bent, kun je met je mobiel om hulp bellen. Zorg dus dat je je telefoon opgeladen hebt bij je hebt, met de noodnummers erin opgeslagen. Bewaar je telefoon op een warme plek. Zeker als de accu al wat ouder is, kan die flink te lijden hebben onder de kou, waardoor de accu eerder 'leeg' raakt.
Bronnen: gezondheid.be, de wintersporter.nl, wintersporters.nl, rodekruis.nl Foto's: pixabay