wandelkleding warmte

Goede wandelkleding voor de warmte

Met de zomer in het verschiet, wordt het ook weer tijd om na te denken over je wandelkleding. Want ook bij warm weer is goede wandelkleding van belang. Wat is nou eigenlijk goede kleding als je met warm weer de bergen in trekt?

Licht!

De term licht heeft in dit geval een dubbele betekenis en slaat op zowel de kleur als op het gewicht van je kleding. Als eerst is het verstandig om geen zware, dikke stoffen aan te trekken. Toegegeven, een stevige wandelbroek kan bescherming bieden tegen schuren en schaven langs de rotsen, maar tegelijk zijn die stoffen ook warm en vragen ze extra inspanning van je lichaam.

Ook kan licht op de kleur slaan. Lichte kleuren weerkaatsen de UV-straling op hoogte beter, maar uit onderzoek blijkt dat de kleur van je kleding weinig invloed heeft op de warmte die je vasthoudt.  

Geen katoen!

Katoen neemt veel vocht op, maar houdt dat vocht ook goed vast. Resultaat: al dat zweet blijft nog uren in je kleding zitten, waardoor je met een drijfnat shirt door de bergen wandelt. Sowieso is dat niet comfortabel, maar als je net in de schaduw van een berg staat, of door dat winderige dal wandelt, is dat ook nog eens behoorlijk koud. Kies daarom voor stoffen die vocht niet alleen opnemen, maar ook goed afvoeren. Dan loop je niet de hele dag met een nat pak.

Ademende kleding met ventilatiemogelijkheden

Soms moet je je op een warme dag wel inpakken. Bijvoorbeeld als je een hele dag door de stromende regen wandelt, dan moet je toch echt iets aan waarmee je de regen buiten houdt. Zorg er wel voor dat die waterdichte laag kan ventileren, want anders ben je door al het zweet alsnog drijfnat. Kies voor een jas van ademende stoffen, het liefst met een flink aantal ventilatieopeningen die je dan natuurlijk open ritst. Dan kan die warme lucht weer onder je jas vandaan ontsnappen.

Draag die pet

Zeker als de zon schijnt, en dat gebeurt nogal eens op een warme dag, is het verstandig om een pet op te zetten. Uiteraard geen dik gevoerd exemplaar, maar wel een met een goede zonneklep. Die houdt de zon uit je gezicht, waardoor je niet zo snel verbrand, maar veel belangrijker nog: een pet beschermt je ook tegen een zonnesteek.

Extra kleding mee!

Over het drielagenprincipe van bergwandelkleding raken we niet uitgeschreven. Dat je bij het kiezen van je wandelkleding altijd in laagjes moet denken, is dan ook wel een van de meest elementaire stukjes kennis die je voor een bergwandeling moet kennen. Maar als de temperaturen oplopen, moet je er natuurlijk niet aan denken om al die lagen aan te trekken. Maar neem ze wel mee! Ook al is er geen wolkje aan de lucht, het weer kan altijd omslaan. En anders kan er soms een venijnig windje staan op de top van een berg, of op een graat en dan koel je snel af in je bezwete t-shirt. Op zo’n moment is het fijn als je een extra laagje kleding bij je hebt om aan te trekken. Onder bergwandelaars is het ook een goed gebruik om even een droog shirt aan te trekken als ze de top van een berg hebben bereikt. Dus een extra shirt in je tas, is nooit verkeerd.

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!