Bergwandelen als het warm is

Tochtenplanning voor warme dagen: 6 tips

Het is hoogzomer en de temperaturen stijgen. En dat merk je tijdens je bergwandeling! Tijdens het plannen van je tocht kun je al rekening houden met de hitte. Met een beetje slim plannen, kun je jezelf een heleboel hitte en al het ongemak dat daarbij komt kijken, besparen.

Plan je bergwandeling ‘flexibel’

Bergwandelen is flexibel zijn. Als de omstandigheden daarom vragen moet je altijd kunnen overschakelen op plan B. Zorg er dus voor dat je tijdens het plannen van je tocht ruimte ‘inbouwt’ om je plannen indien nodig aan te passen. Hou in je tijdplanning rekening met extra pauzes om even uit te puffen, een extra stop bij een alm om even wat kouds te drinken of een ijsje te eten, of om als het echt heel erg warm wordt je route in te korten of zelfs een berglift te pakken.

Hou bij het plannen van je tocht rekening met de warmte

Tijdens het plannen van je tocht kun je jezelf al heel wat hitte besparen, door je tocht zo te plannen dat je niet op het heetst van de dag een onbegroeide zuidhelling beklimt. Liever plan je je tocht zo dat je rond het heetst van de dag door een schaduwrijk bos wandelt, met je voeten in een bergbeekje aan het pauzeren bent (in de schaduw), of al lekker op hoogte bent, waar het meestal een stuk koeler is.

Eerder van huis, later thuis

Plan je tocht ook zo dat je op het midden van de dag kan pauzeren. Met andere woorden: ga vroeg op pad, en loop ’s avonds wat langer door. Dan leg je de meeste afstand af op de momenten dat het wat koeler is en kun je ’s middags rustig aan doen. Hou als je aan het eind van de middag loopt wel het weer in de gaten! Aan het eind van de middag is de kans op onweer groot, zeker op broeierige dagen!

Bergwandelen als het warm is

Kies een andere route

Je had al een tijd die ene pittige tocht in je hoofd zitten. Lekker veel hoogtemeters maken en flink wat afstand afleggen. Misschien is het goed om je plannen dan nog eens tegen het licht te houden en een andere route te kiezen. Is het echt handig om je zo in te spannen als het zo warm is? Een lichtere panoramawandeling kan ook mooi zijn. Dan kun je die uitdagende wandeling bewaren voor als het weer iets meer inspanning toelaat, dan geniet je er ook meer van.

Kijk ook nog eens naar de hoeveelheid schaduw op je route. Als de route die je in je in de planning had staan, totaal geen schaduw tegenkomt, is het ook verstandig om deze route voor een ander keertje te bewaren en een route met iets meer schaduw te kiezen.

Neem voldoende water mee

Wandelen in de warmte is zweten, en al dat vocht moet aangevuld worden. Neem dus voldoende water mee. Maar gooi nou niet je rugzak meteen vol met een heleboel flessen water! Hoe meer water je meeneemt, hoe meer gewicht je mee moet zeulen en hoe meer inspanning je dus moet leveren en hoe zwaarder je tocht dus wordt. Je kan je tocht ook zo plannen dat je onderweg voldoende plekken tegenkomt om je veldfles op tijd weer te vullen.  

Hou ook rekening met slecht weer

Houd altijd rekening met slecht weer, ook al is de lucht ’s ochtends nog staalblauw en geven alle weersvoorspellingen aan dat het warm blijft. Op de top kan toch nog een frisse wind staan en in een warme, broeierige zomer kan een flinke onweersbui snel ontstaan en plotseling opduiken. Neem dus altijd die regenjas mee.

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!