Wandelen in de warmte

Wandelen in de warmte: tips voor onderweg

Lekker ’s zomers wandelen! Maar wat is het me dan toch warm! Je zweet op plekken waarvan je niet wist dat je er kon zweten en je moet nog een heel eind. Hoe maak je je bergtocht toch nog een beetje aangenaam?

Rustig aan!

Doe rustig aan, verlaag je tempo en las een extra pauze in om even uit te puffen en wat verkoeling te zoeken. Daar kun je tijdens het plannen van je tocht al rekening mee houden. Maar ook als je dat niet hebt gedaan: haastige spoed is zelden goed!

Smeren, zonnebril, lichte kleding

Bescherm je lichaam tegen de hitte. Zet een pet op, dat beschermt je hoofd tegen de hitte, een zonnebril met een goed UV-filter beschermt je ogen tegen het felle zonlicht en bedek je lichaam met lichte en luchtige kleding. Zorg er daarbij voor dat plekken die kunnen gaan schuren (bovenbenen, hengsels van je rugzak) bedekt zijn. En smeer je natuurlijk goed in.

Eet lichte maaltijden

Als je lichaam voedsel verteert, produceert je lichaam warmte. En hoe meer je te verteren hebt, hoe meer warmte je lichaam opwekt. Eet dus niet te veel en niet te zware kost, want daarvan krijg je het alleen maar nóg warmer.

Drink!

Als je zo veel zweet, moet je al dat vocht wel aanvullen. Want juist als je je inspant onder warme omstandigheden heeft je lichaam juist meer vocht nodig dan normaal. Wees dus niet bang om meer te drinken dan thuis, je lichaam heeft het echt nodig. Neem dus ruim voldoende water mee en vul je watervoorraad als het kan weer aan. Een alternatief voor water, zijn isotone sportdranken, daarmee kun je ook je mineralen aanvullen.

Eet een beetje zout

Die mineralen zijn heel belangrijk, en dan met name zout. Als je te weinig natrium (zout) in je bloed hebt, wordt je eerder moe en krijg je eerder last van kramp. Isotone sportdran, wat chips of een stuk worst helpen je zoutbalans te herstellen. Een licht bouillonnetje kan ook, maar dan moet je maar net trek hebben in iets warms.  

Hou elkaar in de gaten

Elk lichaam reageert anders op hitte en inspanning. Terwijl de een nog maar nauwelijks is opgewarmd, gutst bij de ander het zweet al van het lichaam. Hou elkaar daarom een beetje in de gaten: is je gezelschap niet flink aan het verbranden of oververhit aan het raken? Grijp in als dat moet! Uitdroging, of een zonnesteek kunnen nare gevolgen hebben. 

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.