regels corona alpen

Bergwandelen in coronatijd: zo moet dat

Het is goed denkbaar dat we over een tijdje weer richting de bergen mogen reizen, terwijl het coronavirus nog rondwaart. Dat betekent dat we ook tijdens onze wandelingen erop moeten gaan letten dat we het virus niet helpen verspreiden. Maar hoe? De Deutscher Alpenverein geeft alvast wat tips.

Ga niet op pad in groepen

Sowieso mag je natuurlijk niet in grote groepen samenkomen, en dat geldt ook in de bergen. Ga dus niet in grote gezelschappen op pad, en mijd ook zoveel mogelijk drukke plekken. Kijk dus goed op je wandelkaart en zoek dat stille bergpaadje uit en vermijd de drukke wandelroute naar die mooie waterval.

Afstand houden

Ook tijdens het bergwandelen geldt de anderhalve meter-maatregel, maar het mag ook meer zijn. Plek genoeg. Pas waar mogelijk bijvoorbeeld je wandeltempo aan, zodat je elkaar niet hoeft in te halen op smalle bergpaden.  Of kondig je komst aan, en vraag je voorganger om even aan de kant te gaan staan.

Op je paklijst: mond-neusmasker en desinfecteergel

Je paklijst komt wordt wat langer en je rugzak wordt wat zwaarder: In deze tijd moet je namelijk ook een mond-neusmasker en een flesje desinfecterende gel meenemen. Waarom? Zulke spullen moet je tevoorschijn halen als je toch andere mensen op een smal bergpad passeert en je geen twee meter afstand kan houden. Ook moet je zulke spullen paraat hebben voor het geval de hulpdiensten bij je in de buurt moeten zijn! En je hebt ze ook nodig als je met het openbaar vervoer naar je wandelgebied toe reist.


Kunnen we in de zomer van 2020 naar de bergen? En welke regels gelden er door het coronavirus in bijvoorbeeld een berghut?

Bergen Magazine praat je regelmatig bij over de laatste stand van zaken. Niks missen? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief of volg ons op Facebook.


Op je paklijst: eten en drinken

Ja, je rugzak wordt wel wat zwaarder, ook als je een dagtocht maakt. Door de maatregelen tegen het coronavirus, kunnen berghutten en restaurants veel minder gasten van een plekje voorzien. Het zou dus zomaar kunnen dat je voor een gasthof in de rij komt te staan, of dat er simpelweg geen plek voor je is. Zorg er dus voor dat je zelfvoorzienend op pad gaat en neem voldoende eten en drinken mee het je hele tocht mee uit te houden!

Vermijd fysiek contact

Elkaar een hand geven als begroeting, of omhelzen omdat je de top hebt bereikt is er even niet bij. Maar andere kleine gewoonten zijn ook even uit den boze: bijvoorbeeld elkaars drinkfles lenen.

Onderneem geen risicovolle tochten

Door de coronacrisis zijn de hulpdiensten op veel plekken zwaar belast, of zelfs overbelast. Jij kunt helpen ervoor te zorgen dat die belasting niet nóg groter wordt, door geen risicovolle tochten te ondernemen. Door ervoor te zorgen dat de kans op een ongeluk zo klein mogelijk is, zorg je er ook voor dat het in de ziekenhuizen niet nóg drukker wordt. Bij risicovol moet je overigens ook rekening houden met de lengte van je tocht. Zorg ervoor dat je ’s avonds zeker weten terug bent. Niet alleen zijn berghutten tot nader order dicht voor normale overnachtingen, in veel gevallen is ook het Winterraum dicht!

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling