carpoolstrook grenoble

Nieuwe verkeersregel in Frankrijk: de carpoolstrook

Opletten als je in Frankrijk de snelweg pakt. Op steeds meer plekken worden daar rijstroken speciaal voor carpoolers aangelegd. Sinds september 2020 wordt er voor het eerst met de rijstroken geëxperimenteerd op de A48. En als niet carpooler, mag je daar niet zomaar rijden!

De Franse overheid wil carpoolen en andere meer milieuvriendelijke manieren van autogebruik stimuleren. Om carpoolen aantrekkelijker te maken, krijgen de carpoolers dus een eigen rijstrook. Zo’n rijstrook wordt aangeduid doormiddel van een blauw bord met een witte ruit, of in het geval van dynamische rijstroken, een zwart matrixbord met een witte ruit. Op het moment dat je zo’n bord boven een rijstrook ziet, mag je er alleen rijden als je met meer dan één persoon in de auto zit. Met behulp van een soort flitssysteem met kunstmatige intelligentie wordt gecontroleerd hoeveel mensen er in een auto zitten, overtreders kunnen een boete van 135 euro verwachten.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Het systeem met de nieuwe rijstroken wordt als eerst getest op de A48 tussen Grenoble en Lyon. Het gaat om een stuk van acht kilometer waarvan de linkerrijstrook als carpoolstrook gaat gelden. De strook begint bij de tolpoort van Voreppe en loopt tot het knooppunt van de A48 en de RN481. Daar wordt de carpoolrijstrook in eerste instantie een dynamische strook. Op het moment dat de matrixborden boven de weg een witte ruit aangeven, is het een carpoolstrook.

Wanneer mag je wél op de carpoolstrook rijden?

  • Iedereen die met meer dan één persoon in de auto zit mag over de carpoolstrook. Ben je samen met iemand onderweg, bijvoorbeeld met je hele gezin in de auto op weg naar je vakantiebestemming? Dan mag je dus gewoon over de carpoolstrook.
  • Taxi’s mogen in alle gevallen (ook als ze geen passagiers vervoeren) over de carpoolstrook rijden.
  • Als je in een elektrische auto met een groen Crit’Air milieuvignet rijdt.

Boetes

Voldoe je niet aan een van die eisen en rij je wel over de carpoolstrook als er een bord met de witte ruit boven de weg hangt, dan heb je dus kans op een forse boete. Er wordt gecontroleerd met slimme flitspalen, maar ook de snelwegpolitie zal fysiek controleren.

De boetes zullen niet meteen worden uitgeschreven, er is een overgangsfase gepland. Als het camerasysteem registreert dat je in je eentje over de carpoolstrook rijdt, zullen de matrixborden boven de weg aangeven dat je in overtreding bent. Daarbij wordt meteen je kenteken op de borden boven de weg gezet. Naming and shaming dus.

Overigens moet je niet alleen op de carpoolstrook letten, maar ook op je snelheid. Als de carpoolstrook open is, geldt er een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur op het gehele wegvak.

Meer weten over de carpoolstrook?

Op andere plekken in Europa

Helemaal uniek is de Franse carpoolstrook overigens niet. In Madrid en het Oostenrijkse Linz  liggen ook carpoolstroken, die worden eveneens aangeduidt met een witte ruit. In Noorwegen kun je de carpoolstroken tegenkomen in Bergen, Trondheim, Kristiansand en Oslo. 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past