Mount Everest succes

Meer kans op Everest-succes

Wetenschappers zijn er over uit: wie nu de Everest beklimt, heeft meer kans op slagen dan vroeger. Wetenschappers van de Universiteit van Washington deden een onderzoek en ontdekten dat de kans op succes is verdubbeld.

De onderzoekers vergeleken de resultaten van beklimmingen tussen 1990 en 2005 en die tussen 2006 en 2020. En wat bleek: in de tweede periode is het percentage succesvolle verdubbeld ten opzichte van de periode daarvoor. En dat terwijl het percentage dodelijke ongelukken hetzelfde bleef: 1% van de klimmers die een tocht naar de top wagen, komt om. En daarmee is de berg nog altijd een gevaarlijke berg, dat willen de onderzoekers maar wel even duidelijk hebben.

Reden voor succes

De uitkomst van het onderzoek kan opmerkelijk genoemd worden. Want de laatste jaren hebben we veel onderzoeken voorbij zien komen over toenemende aantallen slachtoffers door de enorme drukte op de berg. Blijkbaar hebben de drukte en de wachtrijen op de berg niet geleid tot meer slachtoffers. De onderzoekers hebben ook wel een idee hoe dat komt: vooral het weerbericht is flink verbeterd, en daardoor komen klimmers minder snel in onverwacht heftige sneeuwstormen terecht, zoals dat in 1996 gebeurde. Daarnaast zijn er ook meer touwen, ladders en andere hulpmiddelen op de route naar boven.

En dat heeft er niet alleen voor gezorgd dat er meer mensen de top halen, maar ook dat die mensen ouder kunnen zijn. De slagingskans van een klimmer van zestig nu is nu net zo hoog als de slagingskans van iemand van veertig vijftien jaar geleden.

Daarmee willen de onderzoekers niet zeggen dat fitte zestigers nu massaal de top gaan halen, in tegendeel. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat oudere klimmers vaker omkomen op de berg dan jongere klimmers.

The Himalayan Database

De gegevens waarop het onderzoek gebaseerd is, komen voornamelijk vanuit The Himalayan Database, een enorme set gegevens over beklimmingen, die werd bijgehouden door Elizabeth Hawley. Namens het internationale persbureau Reuters was zij correspondent vanuit Kathmandu en hield nauwgezet de resultaten van Everestbeklimmingen bij. Daarnaast deed ze veel archiefonderzoek naar bergbeklimmingen. Op basis van die gegevens is The Himalayan Database opgesteld.

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!