Deze vijf onhandige momenten tijdens een huttentocht maak jij nooit meer mee
Elke bergwandelaar heeft tijdens een huttentocht wel eens zo’n moment dat je denkt: “dat was niet zo handig.” Bijvoorbeeld als je je regenjas onder uit je rugzak moet halen, terwijl de eerste druppels als in je nek vallen. Of die extra schone broek de hele huttentocht lang ongebruikt in je rugzak blijft zitten en die je dus de hele tijd voor niets hebt meegesjouwd. Met deze tips overkomen dat soort dingen je nooit meer.
Verkijken op de afstand
Op de kaart lijkt de route vaak anders dan wanneer je hem eenmaal aan het bewandelen bent. Vooral bij een huttentocht kan je je helemaal snel verkijken op de afstand. Want tien kilometer horizontaal lijkt wellicht niet ver, maar dan vergeet je dat je naast die tien horizontale kilometers ook heel wat hoogtemeters af moet leggen. En dan gebeurt het wel eens dat je benen als lood aanvoelen, terwijl je nog twee dagen moet wandelen. Bij een huttentocht is het daarom belangrijk dat je niet te veel afstand loopt op één dag want de dag daarna heb je ook nog energie nodig. Als je op dag 1 al je energie verstookt, heb je daar de rest van je huttentocht last van. Hoe ver je op één dag kan lopen, is natuurlijk voor iedereen anders, maar kijk goed wat bij jou past. Ga je voor het eerst een huttentocht lopen? Kies er dan voor om eerst wat kortere afstand te nemen, in plaats van (te) veel kilometers op één dag te lopen. En: kijk niet alleen naar de afstand tussen twee berghutten, maar zoek ook in wandelgidsen op hoe veel tijd de schrijvers van die gidsen nodig hadden voor die etappe. Of pak de kaart er nog eens goed bij en bereken zelf hoe lang je over die etappe gaat doen.
Te veel meegenomen
Het is natuurlijk belangrijk om alle benodigdheden mee te nemen, zoals water, eten, zonnebrand en een verbanddoosje. En die extra schone broek, en een extra paar droge sokken ook, want je weet maar nooit. Maar neem nou niet je hele kast mee, want je moet wel al dat gewicht meedragen. Vraag jezelf van tevoren af wat je nou echt nodig zal hebben en waarvoor of wanneer je het zal gebruiken. Natuurlijk is dat lastig, daarom hebben we hier een handige lijst met spullen die je écht mee moet nemen.
Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook
Slechte kleding
Vooral in de bergen kan het moeilijk zijn om in te schatten wat voor weer het op een dag wordt. Het ene moment sta je in de brandende zon, een uur later waait er een koude wind en doemen er regenwolken op. En toch nemen veel mensen vaak kleding voor één type weer mee. Sta je daar met je dunne regenjas, terwijl het droog, maar koud is. Daarom is handig om lichte lagen te dragen. Dat neemt niet te veel plek in, in je rugzak, maar je kan genoeg afwisselen om voorbereid te zijn op alle typen weer. Ohja, en denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan je spullen. Die moeten natuurlijk ook droog blijven. Een regenhoes voor je rugzak, en waterdichte zakjes zodat je natgeregende spullen in je rugzak kan stoppen zonder dat al je andere spullen nat worden. Hier vind je meer tips om jezelf én je spullen droog te houden!
Verkeerd ingepakte rugzak
Als je een huttentocht gaat lopen, moet je heel wat meenemen en dat vraagt niet alleen om een goede rugzak die het gewicht goed verdeelt, hij moet ook goed ingepakt zijn. Het inpakken van een rugzak is en blijft een hele kunst en vraagt om wat geduld. Hier zijn wat tips zodat jij je rugzak wel goed inpakt.
- Leg de spullen die je niet zo snel nodig hebt onderin. Dit zijn bijvoorbeeld je slaapspullen en je reservekleding voor de volgende dag. Tip: Rol je kleding op, zodat het minder ruimte inneemt.
- Plaats de zwaarste spullen een beetje onderin, tegen je heupen en je rug aan. Zo draag je het zwaarste gewicht met je sterkste spieren, en belast je je rug en schouders minder heftig.
- Plaats alle lichte spullen in het dekselvak. Dit zijn de spullen die niet zwaar zijn, maar die je wel snel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een regenjas, zonnebrand, eten en een EHBO-kit.
- Gebruik de zijvakken voor spullen zoals een kaart, een zonnebril en drinken. Zorg er wel voor dat je deze spullen in balans verdeelt over de twee kanten.
Het is handig op je spullen hun eigen plek te geven. Zo raak je je spullen minder snel kwijt en weet je precies waar alles ligt. Ook is dit heel slim wanneer je in geval van nood iets zoekt. Hier lees je nog meer tips over het goed inpakken van je rugzak.
Verdwalen
Échte optimisten zullen roepen dat je op vakantie nooit verkeerd loopt, maar als de zon achter de bergen zakt en de berghut nog steeds niet in zicht is, zal er zelfs van dat optimisme weinig overblijven. En als je dan in lastig en steil terrein verzeild raakt… Kortom, verdwalen is niet leuk.
Hoewel veel wandelroutes goed zijn gemarkeerd is het niet verstandig om alleen op de markeringen te vertrouwen. En vertrouw ook niet blind op je smartphone of GPS trackers. Die verbruiken nogal eens wat stroom en hebben vaak een goed signaal nodig om te kunnen werken. Neem dus altijd een goede papieren kaart mee. Die heeft geen accu die leeg raakt en heeft geen verbinding met een zendmast nodig. Je moet ‘m alleen wel drooghouden. En je moet kunnen kaartlezen.