Wintersporten in de Ardennen

Wintersporten in de Ardennen

Onder de Nederlanders is Oostenrijk de populairste wintersportplek, maar wie niet ver wil of kan reizen, kan ook dichter bij huis terecht! Want ook al hebben de Ardennen misschien niet de hoogste bergen, het is wel een leuk gebied voor wintersport. Vanuit het midden van Nederland is het slechts drie uurtjes rijden en dan sta je al op de pistes. En vanuit België ben je natuurlijk nóg dichterbij. Kom hier meer te weten waarom de Ardennen de ideale wintersport locatie is!

De Ardennen zijn vooral populair onder de liefhebbers van langlaufen. Bekende langlaufgebieden in de Ardennen zijn Signal de Botrange, Rocherath, Butgenbach en Losheimergraben. Wanneer je een meer een skiër bent, dan kan je beter naar gebieden zoals Ovifat, Baraque Fraiture, Le Monty of Trois Ponts. Hou er wel rekening mee dat je er niet hele weken op pad kan. In totaal ligt er 7,9 kilometer piste in de Ardennen, samen goed voor zeventien skiliften waarmee je naar de skipistes wordt gebracht. De grootste skigebieden zoals Baraque de Fraiture hebben tot 2 kilometer piste. Dit skigebied behoort ook nog eens tot een van de hoogste pistes van de Ardennen, met een hoogte van 652 meter.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Skigebied Le Monty

Het skigebied Le Monty ligt op een hoogte van 550 meter en heeft een gezellig dorpje. De skipistes van dit gebied hebben een maximale lengte van 800 meter, je wordt hier naar toegebracht met de klassieke stoetjesliften. Naast deze skipistes is er ook 20 kilometer aan langlaufpiste, zelf snowboarders kunnen hier terecht op een aparte piste.

Baraque de Fraiture

Bij Nederlanders is het skigebied Baraque de Fraiture beroemd vanwege de korte afstand vanuit Nederland. Het is slechts een uurtje rijden vanuit het zuiden van Nederland. Het hoogste punt is 652 meter, waar je met de skilift makkelijk naartoe wordt gebracht. Wanneer er hier eenmaal sneeuw ligt, is het hier altijd druk. Om de grote drukte te vermijden kan je bijvoorbeeld vroeg in de ochtend wegrijden uit Nederland, zodat je extra lang van je tijd op de piste kan genieten. Er zijn mogelijkheden om vlak aan de piste te overnachten, maar  je kan er ook voor kiezen om door te rijden naar plaatsjes in de buurt, zoals La Roche-en-Ardenne en daar een hotel te boeken.

Mont des Brumes

Rijd je verder door België in, dan kan je ook gaan skiën op Mont des Brumes. Tussen Francorchamps en La Gleize kan je hier gebruik maken van 4 skiliften die je naar een hoogte van 530 meter brengen. De Mont des Brumes is het moeilijkste skigebied van België en is dan ook vooral voor de ervaren wintersporters geschikt. In de Valle de Wanne, wat in de buurt van Stavelot ligt, geniet je ook van een prachtige skipiste.

Langlaufen

Om te gaan langlaufen heb je geen stoetjeslift nodig, dus dat kan ook buiten de pistes. In de Ardennen is het uitdagender om te gaan langlaufen dan skiën of snowboarden, daarom zijn er ook veel wandelpaden en langlaufroutes. Maar hou wel rekening met elkaar! Zowel als wandelaar, als langlaufer! Het is verstandig om als langlaufer op de loipen te blijven en als wandelaar op de wandelroutes. Zo kunnen degene die snel willen langlaufen flink doorstappen zonder dat anderen ze op de route ophouden. En als langlaufer heb je nog een voordeel aan loipes: die zijn vaak beter geprepareerd dan de gewone paden. Dat betekent een beter sneeuwdek en dus minder kans op krassen of schade aan je materiaal, of valpartijen door een kuil.

Meer over de Ardennen

Door de Ardennen heen is er voor iedere wintersporter wel wat te beleven. Kortom, veel plekken waar verschillende wintersporten kunnen worden uitgeoefend. Zo zijn er bijvoorbeeld veel langlaufroutes door mooie omgevingen en er zijn veel mogelijkheden om te winterwandelen en dat allemaal dicht bij huis. In de Ardennen kan je ook makkelijk skispullen huren. Voor iets meer dan tien euro heb je skischoenen, ski's en stokken. Het materiaal is dan misschien niet het nieuwste modernste, maar het werkt zeker wel! Ook de skipas is niet duur en kost vaak niet meer dan tien euro.  Een hotel of vakantiehuis kan je beter wel van te voren huren, dan weet je zeker dat je goed verblijf hebt.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.