vroeg opstaan bergwandelen

Waarom bergwandelaars vaak vroeg op pad gaan

Als je vaak in een berghut overnacht, valt het je vast op dat veel van je medebergwandelaars vroeg uit de veren zijn. Zodra de zon opkomt, komen ook veel wandelaars in actie. Maar waarom is iedereen zo vroeg op? Zijn alle bergwandelaars ochtendmensen? Of speelt er nog iets anders?

De ochtend is mooi!

Als je een avondmens bent klinkt dit misschien wat raar, maar de vroege ochtend is werkelijk mooi! De kleuren van het zonlicht zijn ‘s ochtends vroeg een stuk warmer dan ’s avonds. En in dat mooie warme licht, wordt de hele wereld langzaam wakker. Bloemen gaan open, vogels beginnen te fluiten en het vee op de almen komt in beweging. En niet veel later ook alle mensen. Op zo’n manier de wereld om je heen zien ontwaken, is een prachtige ervaring. Helemaal wanneer je dat vanaf een bergtop ziet gebeuren! Veel mensen die een zonsopkomst vanaf een bergtop hebben meegemaakt, omschrijven het als een ‘ultieme ervaring!’. En als je dag nog moet beginnen heb je die ervaring al in je achterzak. Hoe mooi is dat?

zonsopkomst bergen

De ochtend is het koudste moment van de dag

De meesten van ons trekken in de zomer de bergen in. Op lange, zonnige zomerdagen kunnen de grond en de lucht gedurende de dag flink opwarmen. Vaak is de tweede helft van de middag het heetste deel van de dag. De ochtend is daarentegen het koelste. Volgens een vuistregel is het uur vóór zonsopkomst het koudste moment van de dag. Als je vroeg vertrekt, kun je de meeste afstand afleggen terwijl het nog relatief koel is. Dat scheelt een heleboel zweet. En tegen de tijd dat de dag op zijn heetst is, zit jij al met een koud drankje een onder een parasol op het terras van een berghut. Ideaal!

Voor gletsjertochten is het nog belangrijker om rekening te houden met de toenemende warmte gedurende de dag. De reden laat zich raden: het gletsjerijs is aan het koele begin van de dag een stuk beter begaanbaar dan tijdens de hete middag. En in mindere mate geldt dat ook voor klettersteigers en rotsklimmers. Stalen kabels, of rotsen die al een hele middag in de zon kunnen opwarmen, pak je niet altijd lekker vast.

Meer kans op mooi weer

Het weer is in die relatief koele ochtend (vaak) stabieler dan later in de middag. ’s Middags is de kans op warmte-onweer relatief groot, zeker op hete zomerdagen. Zulk onweer kan onverwacht en snel op komen zetten. Daardoor is het vaak niet goed te voorspellen, maar de kans op zulke buien is in de middag in ieder geval wel het grootst. Dan kun je dus maar beter op tijd binnen zijn!

zonsopkomst bergen

Je kan rustig aan doen

Over op tijd gesproken, ook als de kans op warmte-onweer klein is, is er nog een reden om vroeg te vertrekken: je kan het dan rustig aan doen. Natuurlijk wil je een beetje op tijd bij de volgende hut zijn, al was het maar voor het eten. Maar een hele dag haastig en met een schuin oog op je horloge door de bergen lopen, is ook niks. Als je vroeg vertrekt heb je alle tijd om onderweg te pauzeren, van het uitzicht te genieten, je te vergapen aan de halsbrekende toeren van berggeiten en stil te staan bij die prachtige bloemen op de almen. En ben je alsnog op tijd in je volgende hut. Dát is pas het echte vakantiegevoel! 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling