wandelroute gezin zwitserland bobosco trail

Wandelen langs een knikkerbaan: de BoBosco-wandelroute in Zwitserland

Is bergwandelen saai? Nee, daar zijn we het allemaal wel over eens, maar soms kan het geen kwaad om ze nog een beetje leuker te maken. Zeker als je met kinderen op pad bent. Een klein spelelement toevoegen aan een wandelroute kan je kinderen al hun vermoeidheid doen vergeten. Juist dat is één van de gedachten achter de Bobosco-wandelroute in het Zwitserse Val Verzasca. Dat is namelijk niet alleen maar een wandelroute, het is ook een enorme knikkerbaan.

De BoBosco-wandelroute is op het eerste gezicht een gewone wandelroute die uit twee delen bestaat. Een deel van ongeveer 5,5 kilometer en een deel van 4,3 kilometer. Maar om écht van deze wandelingen te genieten, heb je naast je gewone wandeluitrusting nog iets nodig: een grote houten knikker. Langs de routes vind je namelijk grote houten knikkerbanen. Het doel laat zich raden. Doe je knikker boven in de baan en volg jouw knikker door de houten constructies richting het dal.

Houten knikkerbaan richting het dal

Langs het eerste deel van de route, het 5,5 kilometer lange deel van Brione naar Lavertezzo vind je dertien grote knikkerbanen, langs het tweede deel van 4,3 kilometer tussen Gerra en Sonogno vind je er nog eens tien. De knikkerbanen zijn ontworpen en gebouwd door mensen uit de omgeving. Het hout komt van kastanjebomen uit de omgeving. De houten knikkers kun je op verschillende plekken kopen voor een prijs van 9 Zwitserse franc. Heb je meteen een leuk souvernir voor thuis!

De wandelroutes zijn van het voorjaar tot het einde van de nazomer goed te doen met het hele gezin, maar niet met kinderwagens of buggy’s. Wel wordt aangeraden om de twee delen van de route apart te wandelen. Op die manier heb je voldoende tijd om te wandelen, met de knikkerbanen te spelen en op een van de pauzeplekken onderweg van het uitzicht te genieten.  ‘s Winters zijn delen van de route vaak slechter begaanbaar door sneeuw en ijs. Daardoor zijn ook veel knikkerbanen dan niet bruikbaar. Daarom worden er van halverwege november tot halverwege maart geen knikkers verkocht.

Op de website van de BoBosco-wandelroute vind je meer informatie over verkooppunten waar je knikkers kan kopen en waar je de route kan beginnen. 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?