Cadlimo

8 wandeltips in Ticino

Ticino is een paradijs voor bergvakantiegangers. Robert Eckhardt en Noes Lautier verkenden Ticino en zetten acht mooie plekken op een rijtje.

De Capanna Cadlimo (2507 m) van de SAC werd in 1916 gebouwd en in 2002 vergroot. De hut ligt hoog boven Leventina, het lange dal dat vanaf de Gotthardpas en de Gotthardtunnel naar het zuiden leidt. De hut is het snelst te bereiken vanaf het bergstation Ritom (dalstation Piotta): T2, 3.5 uur. Of vanaf de pashoogte van de Lukmanierpas: T3, 3.5 uur.

Tekst en foto's: Robert Eckhardt en Noes Lautier

Cima TrosaDe Cima della Trosa (1869) is de huisberg van Locarno en een paradijs voor kinderen (en volwassenen). Deze leuke berg zit namelijk vol verrassingen zoals een hangbrug-met-uitzicht op de stad, een speel-wandelpad en indianenwigwams rond een fort dat veroverd moet worden. Maar het allerleukste is de wandeling naar de top met zijn topkruis en het topboek in een knalblauwe metalen doos waarin je je naam kunt schrijven. Met een gondel zweef je vanuit hartje Locarno naar Cardada, waar de wandeling van ongeveer drie kwartier begint. 

Piansecco

De Capanna Piansecco (1992 m) ligt boven het Val Bedretto. Vanaf All’Acqua ben je er in een uur (T2). De hut ligt aan de Vier Quellen Weg, een meerdaagse wandeling door drie Kantons langs de oorsprongen van de belangrijke Zwitserse rivieren de Reuss, de Rijn, de Ticino en de Rhône.

De hut is een mooi uitgangspunt voor prachtige rotstochten in het enige graniet-massief dat Tessin rijk is (een belangrijke berg is hier de Poncione di Cassina Baggio).

Ticinoquelle

De bron van de Ticino – die uiteindelijk naar Italië stroomt en in de Po uitmondt – ligt vlak onder de autoweg die naar de Nufenenpass leidt.

Naar Passo Lucendro

Vanaf de pashoogte van de Gotthardpass kun je de wandelberg Glübin (2776 m) op. Op weg daarheen passeer je onder meer het stuwmeer Lago della Sella. En weer een stuk daarboven deze almschuur. Uiteindelijk kom je op de Sellapass (2701 m) en dan is het nog maar een klein stukje naar de top.

 Robert Eckhardt                   

Vanaf de pashoogte van de Gotthardpass kun je via de Passo di Lucendro (2532 m) naar het Val Bedretto lopen. Je volgt dan de Vier Quellen Weg, een meerdaagse wandeling door drie Kantons langs de oorsprongen van de belangrijke Zwitserse rivieren de Reuss, de Rijn, de Ticino en de Rhône. Deze fraaie rotsgraat ligt boven het traject tussen Alpe Lucendro en de Passo di Lucendro.

 Bron van de Gotthardreuss

Vanaf de pashoogte van de Gotthardpass kun je via de Passo di Lucendro (2532 m) naar het Val Bedretto lopen. Je volgt dan de Vier Quellen Weg, een wandeling door drie Kantons langs de oorsprongen van de belangrijke Zwitserse rivieren de Reuss, de Rijn, de Ticino en de Rhône. Dit meertje, dat vlak vóór de Passo di Lucendro ligt, is de bron van de Gotthardreuss.

Basòdino

Op de topgraat van de Basòdino (3273 m), de hoogste berg van de Tessiner Alpen – niet de hoogste berg van het kanton Tessin, dat is de 3402 meter hoge Rheinwaldhorn in de Adula Alpen. In de diepte ligt de Basòdino-gletsjer, waarover je aanloopt om het graatje te bereiken dat leidt naar de top van de Basòdino.

Bavona

Een dorpje boven San Cardo in Valle Bavona. Het dal is alleen in de zomer bewoond door pakweg 2000 mensen. Het is een van de oorspronkelijkste valleien van Tessin.

 

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past