avontuurlijk wandelen in de Harz

Avontuurlijk wandelen in de Harz

Voor actieve gezinnen is het Harzgebergte een interessante bestemming. De Harz ligt in het midden van Duitsland en biedt in elk seizoen mooie wandelingen voor het hele gezin. In het natuurpark vind je ruim 8000 kilometer aan goed bewegwijzerde wandelroutes; van korte themaroutes en rustige rondwegen tot langere etapperoutes met hier en daar een pittige klimpartij. De themaroutes en het afwisselende landschap met leuke bezienswaardigheden zorgen dat wandelen nooit saai wordt. 

Sprookjesachtig wandelen

Een van de populairste wandelroutes van de Harz is de Harzer Hexenstieg. De naam verraadt het thema; deze 100 kilometer lange wandelroute laat je kennismaken met allerlei legendes over heksen die hier zouden hebben rondgevlogen. De Hexenstieg is vanwege de leuke attracties onderweg prima met kinderen te bewandelen en kan afgekort worden met verschillende etappes. 
Naast de Hexenstieg zijn er nog allerlei andere mooie wandelingen te ontdekken. Zo ontdek je de ‘Grand Canyon van de Harz’ met de Selketalweg en beklim je duivelse rotsen met de Teufelsmauerstieg. Onderweg door het uitgebreide wandelnetwerk zijn in totaal 222 posten te vinden. Met een speciale wandelpas, de zogenaamde ‘Wandernadel’, kunnen zowel kinderen als volwassenen bij deze posten terecht voor een stempel waarna ze zich al vanaf acht stempels kunnen laten kronen tot wandelprins(es) of wandelkoning(in). 

De hoogte in

In de Harz ontdekken wandelaars naast veel wandelroutes ook een aantal spannende attracties en natuurfenomenen. Een aantal routes brengen je naar de top van de hoogste berg van Noord-Duitsland: De Brocken. Vanaf 1100 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over de hele omgeving.  

Voor avonturiers zonder al te hoogtevrees zijn er ook veel kabelbanen, rodelbanen, glijbanen en voetgangersbruggen te ontdekken. 
Zo is de Titan RT met zijn 450 meter de langste voetgangersbrug van Duitsland. Je kunt je hier ook wagen aan de zipline en de giant swing. 
Ook kun je op verschillende plekken de berg op met een stoeltjeslift of een kabelban en heb je de mooiste uitzichten over de Harz. Met de rodelbaan kun je vervolgens in een hoog tempo naar beneden glijden. 

Nieuw is de Harztoren in Torfhuis van 65 meter hoogte. De toren biedt twee 360° panoramische uitzichtplatforms met een mooi uitzicht over de Brocken en de rest van de Harz. Je kunt met een 110 meter lange glijbaan, met speciale geluids- en lichteffecten, vanaf de toren naar beneden suizen. 

Ben je van plan om veel bezienswaardigheden te bezoeken? Dan is het echt aan te raden om een HarzCard te kopen. Met deze kaart heb je gratis toegang tot wel 120 musea, attracties en bezienswaardigheden. Je hebt een kaart voor 2 of voor 4 dagen. Kinderen t/m 4 jaar krijgen een gratis kaart, kinderen t/m 14 jaar een kinderkaart. 

Ontdek meer

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier een stukje berg geschiedenis