wandelen mont sibilini italië

Op pad met de app: over (on)gebaande paden door de Monti Sibillini

Het nationaal park Monti Sibillini maakt onderdeel uit van de Apennijnen, het gebergte dat zich zo’n 1350 km uitstrekt over het Italiaanse schiereiland. De Monti Sibillini liggen op de grens van de regio’s Umbrië en Le Marche en is door zijn beschermde status een prima plek om te voet te verkennen. Wij gaan op pad in de vlakte Piano Grande. Vanuit Castelluccio di Norcia, een geïsoleerd bergdorp op een heuveltop, zoeken we onze weg over de bergflanken. Met Komoot als behulpzame wegwijzer.

Tekst: Paul van Bodegraven. Foto's Marco Barten

In de Monti Sibillini kun je alle kanten op. Letterlijk, want afgezien van de weg naar Castelluccio en het dorp zelf zijn er maar weinig sporen van menselijke activiteiten die een wandeling kunnen verhinderen. Er gaan een paar zandpaden verschillende richtingen op, vooral bedoeld om de geïsoleerde akkertjes en weiden die in deze hoogvlakte liggen te bereiken. Die eindigen dus in het niets, zoals we al snel zullen merken. 

Zoeken, opslaan en gaan

Van tevoren hebben we in de Komoot-app gekeken welke wandelingen hier te doen zijn. En omdat we een aardig eindje moeten rijden naar onze slaapplaats die avond, kiezen voor een wat kortere tocht, van ruim 8 kilometer. Een kant-en-klare wandelroute vinden is in de app heel eenvoudig. Je zoekt je bestemming of je exacte startlocatie, kiest je sporttype en voegt eventueel nog wat filters toe (zoals routelengte, moeilijkheidsgraad, onverharde ondergrond, een rondwandeling) en je krijgt verschillende suggesties, compleet met foto’s. Klik de route van je keuze aan en sla die op in je profiel. Druk vervolgens op ‘Navigeer’ en je bent klaar om te gaan. Handige tip: bij het opslaan kun je kiezen voor de optie ‘voor offline gebruik’. Wel zo handig als je op pad gaat in een gebied waar je niet altijd bereik hebt met je telefoon. Dat ‘zoeken, opslaan en gaan’ doe je dan natuurlijk wel vooraf op een plek waar je (nog) wel bereik hebt.

Op 30 oktober 2016 kreeg de regio te maken met de op een na zwaarste aardbeving ooit in Italië gemeten. De beving had een kracht van 6,5 en legde het stadjes Norcia en Castelluccio voor een groot deel in puin. En helaas is dat bijna acht jaar later nog altijd zichtbaar. Weliswaar is de wederopbouw in volle gang, maar je ziet ook nog de nodigde ingestorte en gescheurde gebouwen. Aan de rand van Castelluccio is een nieuw pand verrezen met een paar winkels en horecazaken. We parkeren daar de auto en gaan op pad. 

(On)gebaande paden

We volgen eerst een van de eerder genoemde zandwegen en eindigen aan de rand van een gele bloemenweide. In de verte komen twee wandelaars onze kant op over het gele tapijt. Dat doet vermoeden welke kant we op moeten, maar voor de zekerheid gluren we even in de app. Die toont ons de exacte richting, in combinatie met een lijntje over het veld. Wijk je te ver van de lijn af, dan ‘roept’ de app je tot de orde op het scherm. Als je de spraaknavigatie aangezet hebt, dan geeft de app je daadwerkelijk een seintje.

We passeren een smalle opening tussen twee rotspartijen en daarachter hebben we fantastisch uitzicht op de hoogste toppen van het nationaal park, die hier tot ruim boven de 2000 meter reiken. Vanaf hier kun je echt alle kanten op, van een pad of logische looprichting is geen sprake meer. Avontuurlijk dwalen is geweldig, maar liever niet al te lang of te ver weg. Dan is het een fijn idee dat je een digitale reisgenoot bij je hebt die je de juiste richting wijst, zeker als je geen pad kunt onderscheiden. 

Verdwaald, maar wij niet!

De route buigt langs een smalle waterloop richting een groepje bomen die dapper standhouden op deze hoogte, met dank aan de luwe ligging. Boven op de berghellingen zien we nog resten van sneeuw, onder de bomen en in de velden bloeien al heel wat bloemen. We zien vogelmelk, wilde hyacinten en zelfs een orchidee. 

Achter de bomengroep komen we op een smal pad dat langs de helling slingert. We treffen ter hoogte van een trekkershut – onbruikbaar dankzij de aardbeving – een stel wandelaars die niet precies weten welke kant ze op moeten om bij Castelluccio uit te komen. Hadden ze maar een goede app bij zich moeten hebben! Wij kijken voor hen in Komoot en kunnen, alsof we hier het hele nationale park kennen, hen de juiste weg wijzen. Opgelucht stappen ze verder, en wij volgen op gepaste afstand, terug naar de bewoonde wereld. Op het terras treffen we het stel weer. Schuchter informeren ze welke app wij gebruiken voor onze wandelingen…  

Tip!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Komoot. Ontdek de Komoot routezoekfunctie per startlocatie, plaats of regio. In de app vind je volop wandelingen gebaseerd op de activiteiten van andere gebruikers met vermelding van afstand, hoogteverschillen en de ondergrond (verhard, onverhard, (berg)wandelpad enz.). De foto’s en highlights geven een indruk van wat je onderweg kunt verwachten.

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?