route westfalenhaus

Op pad met een app: naar het Westfalenhaus

De redactie van Bergen Magazine zette koers naar het Westfalenhaus. Lees hier de rapportage!

We zijn een paar dagen in het Sellrain, de achtertuin van Innsbruck, waar een gevarieerde huttentocht zich eenvoudig laat plannen. Met onze Komoot-app wordt het oriënteren op de route en het volgen daarvan kinderspel. Er leiden verschillende wegen naar het 2273 meter hoog gelegen Westfalenhaus. Om rustig de benen te laten wennen kiezen we voor de normaalroute naar de hut. De app rekent ons voor dat we 6,94 kilometers af te leggen hebben, 590 meter moeten stijgen en 20 meter afdalen en dat ons dat drie uur zal kosten. Zelfs ‘koud uit Nederland’ moet dat geen probleem zijn! Tegelijkertijd laat de app ook direct zien dat het koud en winderig wordt en bevestigt Komoot dat er inderdaad sneeuw in onze buurt op komst is: de komende dagen zullen we ons regelmatig boven de nulgradengrens bevinden, laat het temperatuurgrafiekje zien. Een dag later vertrekken we niet al te vroeg en met onze blikken op de lucht gericht. De bewolking hangt laag en het lijkt ieder moment te kunnen gaan miezeren. Al snel vinden we ons tempo en geholpen door de aanwijzingen op ons horloge hoeven we bij splitsingen op ons pad nooit lang te zoeken. Na een draai naar rechts komt al snel de hut in beeld en een kleine 200 hoogtemeters later zwaaien we – gelukkig droog – de voordeur van de hut open.

route westfalenhaus

Alternatieven uitzoeken

De huttenwaard bevestigt dat er inderdaad een koufront op komst is met een flinke hoeveelheid sneeuw en ook Komoot waarschuwt nog steeds voor slechte weersomstandigheden. Hoewel we eigenlijk het liefste morgen door zouden lopen naar de Winnebachseehütte via een pasovergang op ruim 2700 meter, zijn we een paar minuten later opnieuw met de Komoot-app in de weer om te kijken wat er wél mogelijk is. Een optie is om via een leuke omweg door de sneeuw weer af te dalen naar het dal. Het pad is gemakkelijk en lijkt ook met sneeuw nog goed te doen, maar het beperkt onze mogelijkheden voor de komende twee dagen aanzienlijk. Aangemoedigd door een blik naar buiten, waar de sneeuw inmiddels met grote vlokken neerdaalt en al goed blijft liggen, kiezen we ervoor om in het Westfalenhaus te blijven en overmorgen te proberen via een andere pasovergang de Pforzheimerhütte te bereiken tijdens een korte periode met droog en warmer weer. Vanaf daar kunnen we dan in één dag over weer een andere bergpas of via een omweg inclusief busrit onze auto bij Gasthaus Praxmar weer bereiken. Komoot rekent ons voor dat we 730 meter te stijgen hebben en vervolgens weer 700 meter afdalen en dat dat in vier uur haalbaar is. Wel waarschuwt de app voor een lastige passage van T3-niveau op de pasovergang. Daarmee hebben we gelukkig ervaring en ook de waard laat ons weten dat de overgang steil is, maar ook met sneeuw geen probleem voor ons zou mogen zijn.

En zo geschiedde…

Als we na onze noodgedwongen rustdag in het Westfalenhaus opstaan, lachen de zon en een blauwe lucht ons tegemoet en is de sneeuw deels alweer gesmolten. Door de laatste sneeuwresten volgen we een kronkel pad omhoog naar de Zischgenscharte op ruim 2900 meter. Daar treffen we toch nog een flink pak sneeuw aan; dankzij het ‘kruimelspoor’ op ons horloge kunnen we echter goed zien waar het pad precies loopt en hoe we de juiste weg naar de Pforzheimerhütte kunnen blijven volgen. Een uur of twee later begint het opnieuw te sneeuwen en stappen we als twee verzopen katten tevreden de herberg binnen voor een warme kop soep en een nieuwe overnachting.

Aan de slag met Komoot: onze tip

Met Komoot Premium kun je eenvoudig een geplande toer naar je telefoon sturen, delen met anderen en onderweg real time navigeren op je route. Daarnaast is het mogelijk om via de optie GPX-bestand downloaden de geplande route naar je sporthorloge of gps-apparaat over te  zetten. Zo heb je altijd de route bij de hand, ook wanneer er door slecht weer even geen zicht is. De premiumfunctie geeft ook specifieke weersinformatie voor je tocht. Geef eenvoudig je vertrekdatum en tijd in en Komoot vertelt je wat voor temperatuur, neerslag en wind je kunt verwachten op de verschillende delen van je route.

Routeinformatie: 

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt