dreizinnenhutte komoot

Op pad met een app: naar de Dreizinnenhütte

Dromen kan ik ’m. Zelfs geblinddoekt vind ik nog de route van Rifugio Auronzo naar de Dreizinnenhütte in de Dolomieten. En met mij vele andere bergwandelaars. Gewoon rechtdoor, links aanhouden, bergpas over, afdalen, klimmen, Apfelstrudel! Bij onmogelijke twijfel kun je altijd nog de bordjes volgen of de kaart uit je rugzak halen (wel eerst de blinddoek afdoen). Een wandelapp heb ik natuurlijk helemaal niet nodig. Of toch? 

Tekst & foto's: Frank Peters

Als ik onderweg ben om foto’s te maken ga ik het liefst alleen, of met een groep andere fotografen die ook ruim de tijd willen nemen om het landschap om zich heen vast te leggen. Even een stopje hier, wachten op het juiste licht daar, klein stukje omhoog, andere hoek, met voorgrond, zonder mensen... 

Zo kan de wandeling, waarvan Komoot aangeeft dat ie nog geen anderhalf uur duurt, ontaarden in een ontdekkingstocht van meer dan het dubbele. Toch is het handig te kunnen zien waar je bent om in te schatten hoe ver het nog is als je je ‘normaal’ zou gaan gedragen, bijvoorbeeld als het weer omslaat. Je kunt de weersverwachting trouwens zien in de app en zelfs bekijken waar je op de route een nat pak kunt halen en waar je nog op tijd bent om eraan te ontsnappen. 

Highlights en duizend paar ogen

Het eerste deel van de wandeling is vlak, maar de uitstekend begaanbare panoramaweg, biedt een schitterend uitzicht op de scherpe punten rond de Torre Siorpaes en de vallei van Auronzo di Cadore. Wat voor mij als fotograaf heel handig is, is dat in de app allerlei highlights zijn aangegeven, die voorzien zijn van foto’s van andere wandelaars. Duizend paar ogen zien altijd meer dan die van mij alleen en op deze manier valt er steeds iets nieuws te ontdekken.

In de desktopversie van de routeplanner van Komoot zijn naast de highlights ook waypoints met foto’s te vinden. Zo kun je bij het plannen van je wandeling al een duidelijk beeld krijgen van hoe een route eruitziet, nieuw gevonden highlights (of tips bij bestaande) toevoegen aan je route en zien hoe de landschappen veranderen bij verschillende licht- en weersomstandigheden.Ook heel handig om je te oriënteren. 
Bij Capella sotto le Tre Cime di Lavaredo, een fotogeniek kapelletje, zijn nuttige foto’s te vinden van bijvoorbeeld Tanja, Rainer, Immer auf Reisen, Thomas Sedlmeier en Trailduke II. Vooral het beeld van Immer auf Reisen is handig omdat deze het kapelletje en de berghut in één beeld heeft gevangen.

dreizinnenhutte komoot

Machtige noordwanden

Net links van de Dreizinnenhütte begint de mooie klim naar de pas. Vanaf het Paternsattel krijg je voor het eerst zicht op de machtige  voordwanden van de Drei Zinnen. Legendarische wanden met een boeiende klimhistorie. Vervolgens is het nog een kleine drie kwartier 
door schitterend Dolomietenlandschap dalen en klimmen naar de Apfelstrudel.

Op het terras is het (als je bereik hebt) heerlijk grasduinen door de app op zoek naar interessante rondwandelingen en locaties voor mooie foto’s. Een klein stukje naar beneden zijn de Bodenmeren te vinden, waarin de bergen prachtig kunnen weerspiegelen. Boven de hut het klassieke  uitzicht met de hut, het genoemde kapelletje en de Drei Zinnen en iets verderop is het uitzicht op de Paternkofel spectaculair. 

De Dreizinnenhütte is een populaire berghut. Reserverenvoor een overnachting is zeer aan te bevelen om er zeker van te zijn dat je de volgende morgen tijdens de zonsopgang de dag kunt zien ontwaken te midden van indrukwekkende landschappen. Voor de terugreis kun je je laten inspireren en een wandeling kiezen die al door een andere wandelaar in de app is geplaatst of zelf een wandeling uitstippelen.

Uit de reacties van wandelaars blijkt dat ik niet de enige ben die de Dreizinnenhütte een toplocatie vindt. Alleen Steffi is een beetje kritisch omdat de Apfelstrudel in een papieren omhulsel is geserveerd. Arme Steffi, wat een mispeer, maar ik zou de wandeling en het verblijf er toch niet voor afzeggen. 

Route-informatie

Zelf aan de slag met Komoot? Dit zijn onze tips

Bekijk het hoogteprofiel van de route. Daarin kun je heel makkelijk zien waar de route omhoog en omlaag loopt met het bijbehorende aantal meters. Ook de weersverwachting (met een Premium-abonnement) is heel handig, waarbij je precies kunt zien hoe de temperatuur zich ontwikkelt over de hele route, of en waar er neerslag valt, hoe de wind staat en wat de zonnekracht is. 

 

 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Merk: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?