Tekst en foto's: Robert Eckhardt en Noes Lautier

5-daagse trektocht: Vier-Quellen-weg, Zwitserland

5-daagse wandeltrektocht in Uri, Graubünden, Wallis en Ticino. Naar de bronnen van de Rijn, de Reuss, de Ticino en de Rhone. Qua moeilijkheidsgraad is de route geschikt voor kinderen vanaf zo'n 10 jaar, maar enkele etappes zijn wel vrij lang.

Tekst en foto's: Robert Eckhardt en Noes Lautier

Te stijgen, c.q. te dalen hoogtemeters

Bij het vermelden van het aantal te stijgen/dalen hoogtemeters heeft de auteur van het gidsje 'Vier-Quellen-Weg' zich stelselmatig vele hoogtemeters vergist, waardoor de lezer zou kunnen denken: 'Deze route is niets voor mij, want ik vind 1500 meter stijgen veel te veel.' Het grootste hoogteverschil omhoog is echter 1214 meter, op de laatste dag. De andere dagen stijg je rond de 600 of 700 hoogtemeters. Hieronder staan de juiste hoogteverschillen.

Hoogste punt is de Giübin (2776 m) en het laagste punt het dorp Ulrichen (1400 m).
Je kunt deze route ook met bagagevervoer doen, maar dan loop je deels een aangepaste route. Zie: www.vier-quellen-weg.ch/angebote

Algemene informatie over de Vier-Quellen-weg

Op de kaart lijkt het net of de route met name op dag 4 en 5 vlak langs de pasweg loopt. Dat is ook zo, maar in de praktijk heb je van die weg nauwelijks last. Het stuk van de Nufenenpass naar Ulrichen is erg mooi en de hangbrug zorgt voor pit, heel belangrijk als je met kinderen onderweg bent.

Je kunt een paar stukken afsnijden door met de Postbus te gaan, maar de hangbrug overslaan is een beetje zonde. Je kunt zelfs een stuk met de door vrijwilligers gerunde stoomtrein Furka Bergstrecke doen. Wel (lang) tevoren reserveren.

De looptijden zijn pure looptijden zonder pauzes, fotograferen etc., zoals de looptijden in de bergen altijd worden aangegeven. Ze zijn indicatief en zullen in de praktijk per persoon sterk verschillen.

Beste periode om de Vier-Quellen-weg te lopen

Begin juli tot eind september. In augustus kan het druk zijn.

Vervoer naar Zwitserland

SWISS vliegt 4x per dag rechtstreeks van Amsterdam naar Zürich. Trein Zürich-Flughafen – Oberalppass: drie uur.
De Swiss Pass, een van de voordeelpassen van het Swiss Travel System, is handig voor wie onderweg stukjes per OV wil overbruggen.

Accommodaties tijdens de Vier-Quellen-weg

Reserveren sterk aanbevolen.

Gids en kaart

Vier-Quellen-Weg im Gotthardmassiv, Josef Arnold-Luzzani, uitg. Gamma Druck + Verlag AG 2012, ISBN 9783906200460. Extra: info over water, flora, fauna en historie.
Kaart LKS 5001, Gotthard, 1:50.000. De topokaartjes in de gids zijn verkleind en slecht leesbaar.

Bezienswaardigheden tijdens de Vier-Quellen-weg

Gotthardpass (dag 2):

  • Museo Nazionale, heden en verleden van de pas, www.gotthard-hospiz.ch en
  • Themenwelt Sasso San Gottardo, nieuw, interessant, in een voormalig topsecret militair complex, www.sasso-sangottardo.ch. De thema's: water, weer en klimaat, mobiliteit, energie, veiligheid, kristallen (o.a. het grootste kristal ter wereld), historische achtergronden van deze thema's.

Gletsch (dag 5):

  • waterinfo (Wasser Forum, Blaues Haus met waterkrachtinstallatie), historisch hotel Glacier du Rhone, stoomtrein Furka, Infopoint, kaasmakerij (verkoop), www.infopoint-gletsch.ch.
  • IJsgrot Rhonegletsjer: www.gletscher.ch.

Moeilijkheidswaardering van de Vier-Quellen-weg

De moeilijkheidswaardering in het routegidsje en hieronder wordt aangegeven volgens de Zwitserse methode, van T1 t/m T6. Deze methode wordt waarschijnlijk standaard in alle alpenlanden. De Nederlandse alpenvereniging NKBV hanteert deze moeilijkheidswaardering ook. Hier vind je meer uitleg over de moeilijkheidsgraden van bergwandelingen en bergpaden.

 Robert Eckhardt en Noes LautierMeer weten over de Vier-Quellen-weg?

Leestips:

Artikel in Bergen Magazine 2 – 2013

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?