wegenvignet Oostenrijk

Autobahnvignetten in Oostenrijk: dit moet je weten

Op de Oostenrijkse Autobahnen heb je een wegenvignet nodig. Dat weet iedereen die regelmatig naar Oostenrijk gaat wel. Maar hoe zit het precies met de regels? Wat mag wel en niet met het wegenvignet voor Oostenrijk?

Welke wegenvignetten voor Oostenrijk zijn er?

In Oostenrijk zijn meerdere wegenvignetten verkrijgbaar, afhankelijk van hoe lang je die nodig hebt. Zo kun je kiezen voor een vignet voor tien dagen, twee maanden of een jaar. Als je een vignet voor een korte periode koopt, is het zaak dat je rekening houdt met de dag waarop je Oostenrijk in rijdt, en weer uit rijdt. Die dag ligt vast en er kan moeilijk van worden afgeweken.

Koop je een jaarvignet? Dan moet je ook even opletten. Een vignet is in de praktijk namelijk 14 maanden geldig. Je mag een vignet hebben in de laatste maand van het oude jaar, tot in de eerste maand van het volgende jaar. Een jaarvignet voor 2019 is dus geldig van 1 december 2018 tot 31 januari 2020.

Wanneer moet je een wegenvignet voor Oostenrijk hebben?

Als je een auto tot 3500 kilo hebt en de over de Oostenrijkse snelwegen rijdt, heb je een wegenvignet nodig. Is je auto zwaarder? Dan gelden er weer andere regels. Let erop dat er op sommige wegen een extra tol geldt bovenop het wegenvignet. Dan gaat het bijvoorbeeld om bijzondere tunnels of bergpassen. Kijk daarom altijd goed of je op je route zo’n extra tol tegenkomt. Ook zijn er hier en daar weer vrijstellingen. In 2019 werden een aantal wegen vrijgesteld van tol. 

Waar moet je het wegenvignet plakken?

Het Oostenrijkse wegenvignet is een sticker die je aan de binnenkant van je vooruit moet plakken, op een goed zichtbare plek. Zorg er trouwens voor dat je het vignet in één keer goed plakt. Het vignet is zo ontworpen dat je ‘m niet kunt verwijderen zonder dat je het vignet beschadigt. Een beschadigd vignet is niet meer geldig. Ga je met de motor? Ook dan moet je er voor zorgen dat je milieuvignet goed zichtbaar is. Rij je elk jaar naar Oostenrijk en heb je inmiddels een hele collectie vignetten? Pas dan op! Officieel mag je namelijk maar twee zichtbare vignetten op je vervoersmiddel hebben.

Het vignet moet trouwens direct op je voorruit geplakt zijn. Je mag het vignet dus niet in een zakje, met zuignappen of op een andere manier aan je voorruit bevestigen.

Controleer je vignet!

Rijd je via Duitsland naar Oostenrijk? Dan kom je op de snelweg hier en daar borden tegen die je waarschuwen dat je de laatste plaats nadert waar je Wegen Vignetten voor Oostenrijk kan kopen. Controleer dan nog even snel of je een geldig vignet goed zichtbaar op je voorruit hebt zitten, want zodra je de grens over bent moet je in het bezit zijn van een geldig vignet.

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?