Kitzbuheler Alpen Trail Kat-Walk

Bergschoenen in plaats van hoge hakken: gids op de KAT-Walk

Bepaalde momenten in het leven kunnen niet worden vastgelegd met een mobiele telefoon of een camera, maar alleen met het hart. Wandelgids Elke Henke was altijd op zoek naar zulke momenten. Uiteindelijk waren het de bergen die dit verlangen in haar hebben gestild.

Een verfrissend briesje speelt met Elke's blonde haar, terwijl ze, verzonken in gedachten, haar blik over de Kitzbüheler Alpen laat dwalen. Het is een warme zomerdag, het uitzicht is helder en je kunt ver kijkenr. In de weelderige bergweiden grazen verspreid kuddes koeien, waarvan het gerinkel van de bellen van veraf hoorbaar is en zich af en toe mengt met het gezoem van de bijen, verder is het rustig. Vredig. "De bergen geven mij rust, ik kan er kracht uit putten", zegt Elke. Voor haar is bergwandelen net zo wisselend als de menselijke geest: "Soms schijnt de zon, soms worden de pieken met dichte mist omhuld. Soms is de weg moeizaam, soms makkelijker, net zoals  in het echte leven. Elke dag is anders."

Kitzbuheler Alpen Trail

Wanneer de ruimte om te ademen ontbreekt

Elke moest zelf opnieuw leren om op haar intuitie te vertrouwen en die dan ook durven volgen. Voordat ze haar kantoorbaan verruilde voor de Alpen, leefde er grote onzekerheid en ontevredenheid in haar. "Ik had alles. Een geweldige baan in een leidinggevende functie, financiële zekerheid en toch groeide dagelijks de onrust in mij. Er was geen ruimte om te ademen." Dus verruilde ze haar hoge hakken voor bergschoenen en begon ze zelf met wandeltochten, als compensatie voor de stressvolle kantoordagen. Stap voor stap kwam ze op deze wijze meer en meer bij zichzelf terug en leerde ze de roep van de bergen te volgen en haar intuitie te vertrouwen, wat haar uiteindelijk hier heeft gebracht. "Ik nam ontslag, liet mijn financiële zekerheid achter me, voltooide mijn opleiding als wandelgids en nu bevind ik me, na alle ups en downs, in het echte leven, daar waar het om gaat.” Iedereen die met haar op pad gaat, begrijpt al snel dat het hier niet is te doen om tijdrecords, of over hoe hoog de bereikte top is, maar alleen om het gevoel weer dicht bij jezelf te zijn.

KAT Walk: onderweg op de catwalk van de Alpen

Vandaag zijn Elke en haar gasten overwegend op de KAT Walk onderweg: “De catwalk van de Alpen”, zoals ze zegt. De KAT Walk is zonder meer hét langeafstandswandelpad door de Kitzbüheler Alpen. Zes etappes leiden natuurliefhebbers door de unieke, rustige bergwereld en laten op een evenzo rustige manier dagelijkse stress en zorgen verdwijnen. Wat je daarvoor mee moet nemen? "Tijd", zegt Elke. “Want wie records najaagt, de top snel wil beklimmen om er eerder dan gepland aan te komen, gaat aan het werkelijke doel voorbij. Veel vakantiegangers staan in de ratrace-stand, en de bergen zijn dan de beste therapeuten. Ze leren je als geen ander welke snelheid de beste is en laten je, als je daar niet naar luistert, meteen je eigen grenzen zien. Met de KAT Walk doen we niet mee aan een wedstrijd, we nemen de tijd. We laten ons in het zachte alpengras vallen, sluiten onze ogen en luisteren naar het fluiten van de steenarend. Een eigenschap die mensen tegenwoordig bijna niet meer hebben. Even stilhouden, niets doen. Niet alleen fysiek, maar vooral ook emotioneel. Er zijn bepaalde momenten in het leven die niet kunnen worden vastgelegd met een mobiele telefoon of een camera, maar alleen met het hart."

Kitzbuheler Alpen Trail

Balsem voor de ziel

De KAT Walk is balsem voor de ziel, die de aandacht voor de natuur en voor jezelf weer laat opleven. "Wie met mij meeloopt, zal begrijpen waarom sommige bergwandelaars praten over een 'flow' die met elke stap tastbaarder wordt. Veel mensen lopen ook tegen hun eigen grenzen aan en komen op het punt dat ze zeggen: het gaat niet meer, tot hier en niet verder. Maar als iedereen samenwerkt, en je met z’n allen hoogtemeter na hoogtemeter overwint en vervolgens je emoties vrij kunt laten stromen als je op de top bent aangekomen, zonder je te schamen voor je tranen, dan smeed je voor altijd een band. Tijdens de KAT Walk worden vriendschappen voor het leven gevormd. Ik word er ontzettend gelukkig van als ik op zulke momenten ter ondersteuning aan de zijlijn mag staan. Dat valt niet in woorden te beschrijven.”

De natuur én jezelf vertrouwen

De dagen in de bergen en op de paden zorgen voor verwondering, beleving en vooral voor tomeloos genieten. En dan de vergezichten: op heldere dagen kijk je van de gletsjers aan de ene kant naar het Beierse Voralpenland aan de andere kant. Daarbij wordt er onderweg ook nog goed voor je gezorgd, niet onbelangrijk! Hierdoor wordt de oorsprong van het wandelen op een fantastisch wijze gecombineerd met het moderne leven van nu. "Elke dag komen we in een ander dal, en verblijven we in een andere accommodatie. Dankzij het slimme bagagetransport tussen de etappes dragen  we alleen een lichte dag-rugzak, komen we ’s avonds in aanraking met de warme gastvrijheid van de lokale bevolking en kunnen we, met dank aan de heerlijke regionale keuken, kracht verzamelen voor de volgende fase."

Er is meer dan genoeg te zien: de cultuur van het boerenlandschap, de Lodron-top met het prachtige uitzicht, de legendarische Streif en een veelzijdige flora en fauna. "De natuur is het hoogste goed dat we hebben. Als we er geen aandacht aan besteden, er niet voor zorgen dat ze op tijd kan rusten, dan is het snel gedaan met de natuur”, weet Elke zeker. Iedereen wil dat de natuur gezond is en leeft. Maar als ik mijn plastic afval aan de kant van de weg achterlaat, van de gemarkeerde paden afwijk en alles platloop, dan heeft dat weinig met respect en waardering te maken."

Kitzbuheler Alpen Trail

Verslaafd aan de bergen

Elke kan niet aangeven waarom ze altijd weer zo graag in de bergen is. “Ik móet erheen, ik word erheen gedréven, maar waarom weet ik niet. Het maakt me niet uit hoe bekend de top is of op welke hoogte zijn kruis te zien is.  Als ik ga, ben ik bij mezelf. Dan hoef ik niets te beslissen,  alleen maar op het pad te blijven, mezelf en mijn lichaam te voelen, en mijn gedachten lekker laten gaan. En veel problemen die in het dal nog zo groot leken, zijn in de bergen plotseling verdwenen en vervagen volledig. Pas dan krijg ik weer volop energie en gaat er veel vanzelf." Het is  waarschijnlijk een beetje zoals Johann Wolfgang von Goethe het ooit zei: "Alleen daar waar je te voet was, ben je ook geweest.’ En alleen zo kun je – stap voor stap -  dichter bij je doel komen, al is dat voor iedereen anders, vindt Elke: "Het officiële einde van de KAT Walk is de Pillersee.” Maar wellicht is het voor velen pas het begin. Omdat gevoelens die lang in je hebben gesluimerd, door deze tocht weer kunnen zijn ontvlamd. Voor nieuwe belevenissen in de bergen.

KAT Walk in het kort:

KAT Walk ALPIN: 6 wandeldagen. 106 km. 6.350 hoogtemeters. Talloze ontmoetingen.

Start: Hopfgarten im Brixental
Einde: St. Ulrich am Pillersee

KAT Walk Alpin:

Etappen: 6
Lengte: 106 km
Duur: 6 dagen
Omhoog: ca. 6.350 m
Naar beneden: ca. 6.100 m
Niveau: gemiddeld zwaar

Er is ook een variant, de KAT Walk Kompakt, voor wandelaars die het wat rustiger aan willen doen: 5 etappes, 76 km en 4950
hoogtemeters.

De Kitzbüheler Alpen hebben voor alle bergwandelaars spannende en zorgeloze arrangementen die je wandelhart sneller laten kloppen!
Je hoeft alleen maar te wandelen, de rest wordt voor je geregeld! Dit is in het pakket opgenomen:

  • Overnachtingen in speciaal geselecteerde Kwaliteits Accomodaties (van gezellige gasthoven tot exclusieve 4-sterren hotels)
  • Op basis van halfpension met heerlijke regionale gerechten (ontbijt en diner)
  • Bagagevervoer (1 stuks bagage tot max 20 kg. per persoon) van het beginpunt tot aan uw laatste hotel
  • Uitgebreide informatie en kaartenmateriaal en ook Gepäckanhänger
  • Terugreis met het openbaar vervoer (bus en Rückreise mit dem öffentlichen Verkehr (Bus & regionale trein) vanuit alle Kitzbüheler Alpen-plaatsen (behalve Kitzbühel) naar het beginpunt Hopfgarten/Wörgl
  • alle belastingen 

Bijvoorbeeld:  KAT Walk Alpin XXL Tour (6 Wandeldagen met 7 overnachtingen). Prijs per persoon met tweepersoonskamer vanaf Euro 639,- / Eenpersoonskamer vanaf Euro 699,-

Alle informatie over de verschillende Rondom-zorgeloos-pakketten vind je hier
(al vanaf Euro 318,- per persoon voor de Kat Walk voor beginners)

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.