Simone van Velzen

Bivakkeren in de Alpen: voorpret!

Het aller-, allermooiste aan bivakkeren in de bergen is de intensiteit waarmee je de natuur ervaart. Een alpensteenbok in de avondzon, een nieuwsgierige raaf die je kamp inspecteert, vallende sterren in een donkere nacht… Zonder tent, gewoon buiten in de open berglucht; dichterbij de natuur kom je niet.

Tekst & foto’s Simone van Velzen

Ik kruip nog wat dieper mijn bivakzak in. De pieken van de Bargy werpen een frisse schaduw over me heen, maar ietsjes hogerop scharrelen enkele alpensteenbokken nog rond in de laatste warme zonnestralen. Ook op de Mont Blanc verkleurt de eeuwige sneeuw in de alpengloed met een waarneembaar tempo van zachtroze naar dieprood. Van dit fascinerende lichtspel krijg ik nooit genoeg. Sowieso is het heerlijk om op dit uur in de bergen te zijn. Alle dagjesmensen zijn allang beneden en wilde dieren komen tevoorschijn. Terwijl ik languit op mijn rug in mijn bivakzak lig, met mijn hoofd in de buitenlucht, staan mijn zintuigen op scherp. Een raaf laat zijn rauwe roep horen, een marmot fluit, en er vliegt ook nog een steenarend over.

Vanuit mijn zak schiet ik een eindeloze hoeveelheid plaatjes van de statige voorbijgangers. En ook van de marmot die naast ons tussen de rotsen rondscharrelt. Tot het donker wordt, de Melkweg helder oplicht en de stilte af en toe alleen nog wordt doorbroken door een langgerekte ‘oh’ of ‘ah’ als reactie op de ene na de andere vallende ster die door de heldere hemel glijdt.

Uiteraard had ik ook enkele bedenkingen bij mijn avontuurlijke plannetjes om in mijn uppie te bivakkeren. Wat als het weer ineens omslaat? Het weerbericht in de bergen is immers niet altijd even betrouwbaar. Daarom had ik een extra grote bivakzak gekocht zodat mijn spulletjes bij mij in de zak passen. Bovendien is hij ‘ademend’ om condens tegen te gaan, maar bij aanhoudende nattigheid is het praktisch onmogelijk om alles droog te houden. En kan ik überhaupt de slaap wel vatten als ik zomaar pardoes buiten lig?

Maar een avontuur zonder twijfels is helemaal geen avontuur.


Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het in het juninummer van Bergen Magazine. Vanaf 15 juni overal verkrijgbaar!

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 4 juni 16:00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Bergen Magazine van €29,50 voor slechts €17,95.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!