Hoogste berghutten van de ALpen

De 10 hoogste berghutten van de Alpen

Berghutten staan echt niet alleen maar aan lieflijke almen of stille bergmeren. Ook boven de magische grens van 3000 meter vind je nog berghutten. Dit zijn de hoogste berghutten van de Alpen.

Margheritahütte

De Margheritahütte (Capanna Regina Margherita), Italië, 4554 meter

De Margheritahütte die vlak aan de top van de Signalkuppe ligt, is verreweg de hoogst gelegen berghut van de Alpen. De hut ligt in de Walliser Alpen, net 30 meter over de Italiaanse grens. De ijle lucht en het onherbergzame landschap maken dat deze hut alleen voor doorgewinterde alpinisten is. Dat zegt trouwens ook iets over de bouwers, die in 1889 al begonnen met de bouw van de hut.

De Margheritahütte is normaliter geopend van juni tot september. Check de website van de Italiaanse Alpenvereniging voor meer informatie 

hoogste hutten van de Alpen Mönsjochhütte

De Mönsjochhütte, Zwitserland, 3650 meter

De Mönsjochhütte is de hoogste bemande hut van Zwitserland. De hut ligt op de Obers Mönchsjoch, tussen de Mönch en de Trugberg en biedt uitzicht over de Aletschgletjser. ’s Zomers kun je vanaf het treinstation Jungfraujoch te voet redelijk eenvoudig over een uitgezet traject over de gletsjer bij de hut komen, maar veel bergbeklimmers komen ook via zware alpine routes vanaf andere hutten in de omgeving.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De wandelroute naar Mönsjochhütte vanaf de Jungfraujoch is alleen open in de zomer, als de weersomstandigheden het toelaten. De routes vanaf de andere hutten lopen over moeilijk alpine terrein en zijn voor ervaren alpinisten. Meer informatie vind je op de site van de hut 

Hoogste hutten van de alpen marco e rosa

De Rifugio Marco e Rosa, 3578 meter

De Rifugio Marco e Rosa ligt op de Piz Bernina, nog net in Italië, vlak tegen de Zwitserse grens. De hut is met een hoogte van 3578 meter de hoogste hut van Lombardije. Vooral bergbeklimmers die op weg zijn naar de top van de Piz Bernina en andere hoge toppen in de omgeving, doen de hut aan, maar aan het uiteinde van het winterseizoen is de hut ook in trek bij de doorgewinterde off-piste skiërs. De hut, die in 1913 gebouwd is, is vernoemd naar filantroop Marco di Marchi en zijn vrouw Rosa, die met een flinke investering de bouw van de hut mogelijk maakten.

De Rifugio Marco e Rosa is bemand in het voorjaar en in de zomer. Verschillende routes leiden naar de hut, maar al die routes zijn voor ervaren alpinisten. Meer routebeschrijvingen vind je op de website van de hut

Hoogste hutten van de alpen Refuge des Cosmiques

Refuge des Cosmiques, Frankrijk, 3613 meter

De Refuge des Cosmiques ligt in het Mont Blanc Massif, Col Aiguille du Midi en Cosmiques Arête. De hut is met een leeftijd van dertig jaar vrij nieuw in vergelijking met de Italiaanse en Zwitserse hutten uit de negentiende eeuw, maar sinds de opening is de hut bekend als startpunt van een aantal inmiddels bekende routes.

De Refuge des Cosmiques is zichtbaar en bereikbaar vanaf het bergstation van Aiguille du Midi, maar laat je door de korte afstand niet van de wijs brengen. De route vanaf het bergstation is moeilijk! Meer weten

Hoogste hutten van de alpen Rifugio Città di Mantova

Rifugio Città di Mantova, Italië, 3498 meter

De Rifugio Città di Mantova ligt in Val di Gressoney, een zijdal van het Aostadal. De hut werd in 1974 gebouwd en is een belangrijke hut voor bergbeklimmers geworden. Vanuit de hut kun je meerdere vierduizenders beklimmen, waaronder de Signalkuppe (via de Margheritahütte) en de Dufourspitze en vanuit hier kun je een tocht naar Zermatt in Zwitserland maken.

De Rifugio Città di Mantova is in de regel bemand vanaf eind maart of begin april, tot halverwege september. Hier lees je meer informatie 

Hoogste hutten van de alpen erzherzog johan hutte

De Erzherzog-Johann-Hütte, Oostenrijk, 3454 meter

De Erzherzog-Johann-Hütte is de hoogstgelegen berghut van Oostenrijk. De berghut ligt op de Adlersruhe, op de hellingen van de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. En hoewel deze hut dus behoorlijk hoog ligt, is ook deze hut al oud. Al in 1800 werd op de Adlersruhe het eerste gebouw neergezet. De huidige hut werd in 1880 geopend, al is de hut sindsdien vaak verbouwd en uitgebreid.

De Erzherzog-Johann-Hütte wordt het meest gebruikt door bergbeklimmers die via de normaalroute op weg zijn naar de top van de Grossglockner. Van eind juni tot september is de hut bemand. Meer weten?

Hoogste hutten van de alpen rifugio guide d'ayas

Rifugio Guide della Val d´Ayas, Italië, 3420 meter

De Rifugio Guide della Val d’Ayas staat ook bekend als Rifugio Lambronecca en ligt in het Val d’Ayas, een zijdal van het Val d’Aosta. De hut op een rots hoog boven de Grand Verra gletsjer werd in 1991 geopend en wordt vaak gebruikt voor tochten door het Monte Rosa massief richting Zwitserland, maar ook voor beklimmingen van de toppen Castor, Pollux en de Breithorn.

De Rifugio Guide della Val d’Ayas is meestal geopend van eind mei tot september, maar gaat eind in de periode april-mei soms ook open. Meer informatie zie je hier.

Hoogste hutten van de alpen theodulhutte

Theodulhütte, Italië, 3317 meter

De Theodulhütte ligt aan de Theodulpas, aan de grens tussen Italië en Zwitserland. De hut ligt dicht bij het bergstation van de Bontadini-bergbaan. Al in 1852 werd hier een hut gebouwd, maar de geschiedenis gaat nog verder terug. In de zeventiende eeuw liet de Italiaanse hertog Amadeus II hier namelijk een fort bouwen. De huidige hut staat op de fundamenten van dat oude fort. Het huidige gebouw stamt uit 1920.

De hut is normaliter open van juni tot september en wordt dan veel gebruikt door klimmers die de Klein Matterhorn of Breithorn beklimmen, of tochten richting het Monte Rosa massief maken. Meer informatie vind je hier.

Hoogste hutten van de alpen Brandenburgerhaus

Brandenburgerhaus, Oostenrijk, 3277 meter

Het Brandenbugerhaus ligt in de Oostenrijkse Ötztaler Alpen, tussen de Gepatschferner en de Kesselwandferner. In 1906 werd de hut gebouwd als onderzoeksstation voor wetenschappers op de Gepatschferner, maar inmiddels is de hut vooral populair onder klimmers die een van de negen drieduizenders in de omgeving willen beklimmen. Een van die toppen is de 3397 meter hoge Dahmannspitze, die vernoemd is naar de architect van de hut.

De hut is in de zomermaanden bemand, meestal tot ongeveer september. Dan heb je vanuit de hut een prachtig zicht op de gletsjerwereld van de Ötztaler Alpen. Hier lees je meer.

Hoogste hutten van de alpen Becherhaus

Becherhaus, Italië, 3195 meter

Het Becherhaus ligt in de Stubaier Alpen, net aan de Italiaanse kant van de grens met Oostenrijk. De hut op 3195 meter hoogte is de hoogste hut van Zuid-Tirol. Aan de hut kleven een paar bijzondere verhalen. Zo heeft de hut een kleine kapel gewijd aan Maria, een van de hoogste heiligdommen van de Alpen, en was de hut van 1922 tot 1979 een militair object.

Nu wordt de hut beheerd door de Italiaanse Alpenvereniging CAI en is meestal geopend van eind juni tot half september. Dan is de hut een prima uitvalsbasis voor gletjsertochten en topbeklimmingen in de Stubaier Alpen. Hier vind je meer informatie.

Hoogste hutten van de alpen Hochstubaihutte

Hochstubaihütte, Oostenrijk, 3173 meter

De Hochstubaihütte ligt in het Oostenrijkse deel van de Stubaier Alpen. De hut werd in de jaren 30 van de vorige eeuw gebouwd door de Duitse Alpenvereniging en werd na de Tweede WEereldoorlog in eerste instantie overgenomen door de Oostenrijkse Alpenvereniging. Die openden de hut weer in de jaren ’60 en verkocht de hut in de jaren ‘70 weer terug aan het toen Oost-Duitse deel van de Duitse Alpenvereniging.

De Hochstubaihütte ligt op de Wildkarspitze en biedt toegang tot de toppen van meerdere drieduizenders in de omgeving, maar ook aan een aantal lange trektochten door het hooggebergte. Normaliter is de hut open van juli tot september. Meer informatie

Hoogste hutten van de alpen Zittelhaus

Zittelhaus, Oostenrijk, 3106 meter

Het Zittelhaus ligt in het Oostenrijkse Salzburgerland. De hut ligt praktisch op de top van de Hohe Sonnblick. Al sinds het einde van de negentiende eeuw wordt de hut daar bezocht door wetenschappers en vooral bergbeklimmers.

De hut geeft toegang tot een aantal 3000 meter hoge toppen in de omgeving, maar vooral veel huttentochten, maar bijzonder is ook een rondleiding door het nabij gelegen observatorium. Als het weer het toelaat, gaat de hut al in maart open en blijft bemand tot in oktober. Lees hier meer

Hoogste hutten van de alpen Munchnerhaus

Münchnerhaus, Duitsland, 2959 meter

Het Münchnerhaus ligt op de top van de Zugspitze is de hoogste berghut van Duitsland. Naast die titel, bezit de hut ook een paar andere leuke Duitse records. Zo staat bij de hut Duitslands hoogste brievenbus én werden in 2012 de hoogste zonnepaneleninstallatie van Duitsland bij de hut neergezet.

Het Münchnerhaus is makkelijk bereikbaar via de kabelbanen naar de Zugspitze, maar wie liever een pittige tocht maakt, kan de hut natuurlijk ook te voet vanuit het dal aandoen. Dan staat je wel een pittige tocht te wachten, waarvoor je over redelijk wat bergwandelervaring moet beschikken. Vanuit de hut starten meerdere tochten rondom de over en rond de Zugspitze. Meer informatie

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?