De 5 hoogste bergen van de Pyreneeën

In de Pyreneeën liggen 129 pieken met een hoogte van 3000 meter of meer. Bergwijzer heeft de allerhoogste toppen voor je op een rijtje gezet.

Aneto (3404 meter)

AnetoDe Aneto is met zijn 3404 meter de hoogste berg van de Pyreneeën en ligt in het natuurpark Posets-Maladeta, in het Spaanse Aragón. Op de granieten berg, die op 20 juli 1842 voor het eerst werd beklommen, ligt ook de grootste gletsjer van de Pyreneeën. De gletsjer besloeg in 2005 nog 79.6 hectare, maar krimpt geleidelijk vanwege de oplopende zomertemperaturen en de afnemende winterneerslag.

De gebruikelijke klimroute naar de top, die onder zowel gevorderden als beginners populair is, begint bij het rustpunt de Renclusa, op 2140 meter hoogte. De route doorkruist het langste gedeelte van de gletsjer. Vlak bij de top bevindt zich een rotsachtige passage ‘de brug van Mohammed’, die uit een grote smalle rand van stabiele blokken bestaat. Eenmaal op de top kijk je uit over het met sneeuw bedekte Maladeta-massief.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Pico Posets (3375 meter)

Pico PosetsDe 3375 meter hoge Pico Posets ligt in hetzelfde natuurpark als de Aneto en werd voor het eerst beklommen in 1856. Omdat de beklimming naar de top, vanwege het grote hoogteverschil, niet in één dag kan worden uitgevoerd is aan te raden om te vertrekken vanuit het dorp Eriste, dat gelegen is in de vallei van Benasque, op 1118 meter hoogte.

De gemakkelijkste route is via de Angel Orús. Deze route loopt door de smalle vallei ‘Canal Fonda’, die bijna het gehele jaar bevroren is. Klimmers doen er dus verstandig aan een ijsbijl en stijgijzers mee te nemen. De route kent verder hoogtepunten zoals de waterval Cascada de Espigantosa en het bergmeer ‘Ibon de Llardaneta’. Spannend zijn de laatste 300 meters naar de top, die alleen bereikt kan worden via het passeren van een kort stukje richel.

Monte Perdido (3355 meter)

Monte PerdidoMonte Perdido is Spaans voor ‘verloren berg’. De 3355 meter hoge top die in Spanje ligt, kan bereikt worden vanaf zowel Frankrijk als Spanje. De meest gebruikelijke route start vlak bij het dorpje Torla, in Spanje, maar dit is een gevaarlijke klim met sneeuw.

De berg is het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het Spaanse Nationale Park ‘Ordesa y Monte Perdido’, dat in 1918 is opgericht en inmiddels 156 vierkante meter beslaat. In dit park ligt ook de Cañón de Añisclo, een kloof waarin op een andere dag eventueel prachtige wandelingen zijn te maken. Daarnaast vind je in dit natuurgebied meer dan 171 soorten vogels, waarvan de zeldzame baardgier met een spanwijdte van 3 meter de meest bijzondere is.

Punta Astorg (3354 meter)

Punta AstorgDe Punta Astorg werd voor het eerst beklommen in 1901, door onder anderen René d’Astorg, aan wie de berg zijn naam ontleent.

De top van de berg ligt op 3354 meter hoogte en maakt deel uit van de grote bergrug ‘Cresta Maldito’ (in letterlijke vertaling: ‘vervloekte bergkam’). De bergrug heeft zijn naam te danken aan de eerste beklimmingen in het Maladeta-massief die de oorzaak waren voor een aantal ernstige ongevallen in de gletsjers. De top kijkt uit over verschillende meren, waaronder het meer Ibon Maldito, dat op 2970 meter ligt en daarmee het derde hoogste meer in de Pyreneeën is.

De Punta Astorg heeft moeilijkere routes dan de Aneto en is daarom ook minder populair onder toeristen. De gebruikelijkste route komt overeen met de route naar de Aneto en doorkruist eveneens de Aneto-gletsjer.

Pico Maldito (3350 meter)

Pico MalditoDe eerste beklimming van Pico Maldito (de ‘vervloekte piek’) vond plaats in 1905. De berg scheelt slechts een paar meter met de Punta Astorg die deel uitmaakt van dezelfde bergkam. De beklimming van beide kan gemakkelijk worden gecombineerd.

De route naar de Maldito-piek loopt via de Vallibierna en begint met een bospad door een schaduwrijk dennenbos. Ook kronkelt de route langs de rand van een diep ravijn. Gaandeweg wordt de route, die over een terrein van gras en rotsen loopt, steiler. Op verschillende plekken kan men uitkijken over de omliggende dalen en valleien. Een hoogtepunt is de spectaculaire kloof die vlak voor de top overwonnen moet worden.

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!