#REF!

De essentie van de Pyreneeën

National park-®Llu¡s CarroIn de Pyreneeën vindt u ware natuurlijke schatten en bouwkundige juweeltjes van grote waarde. Met al deze rijkdom weet men vaak niet waar te beginnen. Daarom presenteren wij u een selectie van 13 natuurparken, activiteiten en bouwkundige bezienswaardigheden om de essentie van dit paradijs te leren kennen. Van het hooggebergte in Val d'Aran en het Dalí theater-museum in Figueres tot de vulkanen van La Garrotxa en Middeleeuwse stadje Besalú.

Hoogtepunten van de Pyreneeën

Val d’Aran

De Val d’Aran vallei is een streek met een eigen persoonlijkheid. Dit gebied in het hooggebergte is de enige Atlantische vallei in het Catalaanse deel van de  Pyreneeën. De Val d'Aran met 3000 meter hoge toppen, indrukwekkende landschappen en vele gletsjermeertjes, is een ideaal gebied om avontuursporten te beoefenen en om te skiën.

Val d'Aran, foto ® Val d'Aranwww.visitvaldaran.com

De Romaanse kerken van Vall de Boí

Dit geheel van Romaanse monumenten van de Vall de Boí vallei, uitgeroepen tot Werelderfgoed door de UNESCO in het jaar 2000, bestaat uit acht kerken en een heremietkapel. Deze werden in de 11e en 12e eeuw aan de hand van voorbeelden uit het noorden van Italië, in de Lombardisch-romaanse stijl opgetrokken.

Vall de Boi -®Imagen MASwww.centreromanic.com

Nationaal park AIgüestortes i Estany de Sant Maurici

Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is een van de veertien natuurgebieden die deel uitmaken van het netwerk van Spaanse nationale parken en is het enige nationale park dat in Catalonië ligt. Dit natuurpark is een zeer authentiek voorbeeld van het hooggebergte en is uniek om zijn prachtige landschappen en de enorme rijkdom aan flora en fauna.

National park-®Llu¡s Carrowww.gencat.cat/parcs/aiguestortes

El Congost de Mont-rebei

 Montrebei -® AraLleidaDe Congost de Mont-rebei is de enige grote bergengte van Catalonië die nog min of meer in maagdelijke staat verkeerd zonder auto- en spoorwegen, of elektriciteitsleidingen. Zij is gevormd door de rivier de NogueraRibagorçana die het Montsec-gebergte doorkruist. U kunt hier op een spectaculaire wijze uw hart ophalen aan dit gebied dankzij de enige spoorweg die in de rotsen is uitgegraven.www.pallarsjussa.net

Rafting op de Noguera Palleresa

De rivier de Noguera Pallaresa die midden door de Pyreneeën stroomt, wordt als een van Europa's mooiste en meest vooraanstaande rivieren beschouwd voor het beoefenen van wildwatersporten, zoals rafting. Zestig kilometer van de rivier is het hele jaar bevaarbaar en dit deel bestaat uit diverse trajecten met verschillende moeilijkheidsgraden.

Rafting on Noguera Pallaresa riverwww.pallarssobira.info

De kathadraal la Seu d’Urgell

Catedral Seu d'Urgell -®Nano CaiasZijn monumentale karakter en zijn sobere architectonische lijn, maar niet zonder een zekere weelderigheid in het beeldhouwwerk van de kloostergang en van de westgevel, maken deze tot de enige romaanse kathedraal van Catalonië en tot de voornaamste architectonische exponent van de Catalaans-romaanse stijl op zijn hoogtepunt.

www.bisbaturgell.org

 

De Patum-feesten van Berga

La Patum is een traditioneel volksfeest dat elk jaar rond Sacramentsdag in het stadje Berga wordt gehouden. In verband met zijn historische en culturele waarde kwam het in 2005 op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van de UNESCO.

Patumwww.lapatum.cat

Vall de Núria

Vall de Núria is een wintersportbestemming in een beschermd gebied op 2000 meter hoogte in de bergen. U kunt er te voet komen of met een tandradbaan, een trein waarin u van een uitzonderlijk mooi, Pyrenees landschap kunt genieten.

VALL DE NÜRIA.-®Costa Brava Girona Tourism Boardwww.valldenuria.com

Land van graven en abten

Duik in het verleden van El Ripollés, een landstreek van kloosters en legendarische persoonlijkheden, nauw verbonden met de wortels van Catalonië, waar de geschiedenis diepe sporen heeft nagelaten. Ontdek het natuurlijke en culturele erfgoed van dit land van graven en abten op een bezoek aan het klooster van Ripoll.

Monestir Ripoll -®Imagen MASwww.terradecomtes.cat

Vulkanen van la Garrotxa

Het vulkanisch gebied van La Garrotxa dat werd uitgeroepen tot natuurpark, is met zijn veertig vulkanen het beste voorbeeld van een vulkanisch landschap op het Iberisch Schiereiland. De vorm van het terrein, het bodemtype en het klimaat zorgen voor een gevarieerde en vaak weelderige vegetatie en prachtige landschappen.

Vulkanen van la Garrotxawww.turismegarrotxa.com

Het Joodse badhuis van Besalú

Het stadje Besalú heeft een middeleeuws centrum, de best bewaard gebleven stadskern van Catalonië. Speciale vermelding verdient de Jodenbuurt en de Miqveh, het enige bekende Joodse badhuis in Spanje tot in 2014 een ander Joods badhuis in het nabijgelegen Girona aan het licht kwam. Het badhuis van Besalú is een van de vier rituele badhuizen die in Europa bewaard zijn gebleven.

 Besaluwww.besalu.cat

Theater-museum Dalí

Het Dalí theater-museum in Figueres wordt beschouwd als 's werelds grootste surrealistische “object” en vormt het decor waarin Salvador Dalí zijn eigen museum in Figueres heeft opgezet. Schilderwerk, tekeningen, beeldhouwwerk, etsen, installaties, sieraden, hologrammen, fotografie, stereoscopieën, e.d., maken deel uit van de permanente verzameling die de hele artistieke ontwikkeling van de schilder beslaat, vanaf het prille begin via het futurisme, het impressionisme en natuurlijk het surrealisme tot zijn allerlaatste werken.

Museu Dali, Figueres. -®PEP IGLESIASwww.salvador-dali.org

Het klooster Sant Pere de Rodes

Sant pere de rodes -® Nano CaiasDit voormalige benedictijnse klooster is een van de meest beroemde van Catalonië vanwege het architectonische belang van dit complex en vanwege het uitzicht dat men er dankzij zijn bevoorrechte ligging over het hele schiereiland van Cap de Creus heeft.

www.mhcat.cat

 

 

Meer zien in Catalonië: www.catalunya.com

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.