De 7 hoogste bergpassen in de alpen.

De 7 hoogste bergpassen in de alpen.

In de Alpen zijn er ontzettend veel bergpassen. De één heeft wel een verharde weg en de ander niet, bij de sommige bergpassen kom je niet eens langs met de fiets. Dit zijn de 7 hoogste bergpassen in de Alpen van Europa. En gelukkig zijn al deze bergpassen wel geasfalteerd, dus lopend, met de fiets en met de auto kan je ze van dichtbij bekijken!

Col de Sommeiller: de allerhoogste

Op de grens tussen Frankrijk en Italië, ligt de allerhoogste bergpas van Europa: Col de Sommeiller. Deze weg van deze bergpas werd geopend in 1962 en is de enige pas die boven de grens van 3000 meter komt. Hij heeft namelijk de hoogte van 3009 meter. Je kan er met auto komen, maar dan moet het wel minimaal een 4x4 zijn. Met een racefiets of met een gewone auto wordt dat een stuk lastiger: alleen de eerste zes kilometer is geasfalteerd. Op dit moment overweegt men overigens de pas volledig af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer, in verband met wangedrag van een aantal gebruikers van de route.

Col de l’Isèran

De Col de l’Isèran komt met zijn 2770 meter hoogte op de tweede plek. Deze bergpas ligt in Frankrijk en heeft een lengte van 50 kilometer. De weg naar de Cime de la Bonette is met 2.802 meter weliswaar 32 meter hoger, maar die heeft geen pasweg. De Col de l’Isèran is te doen met de auto maar niet met de caravan. Ook is deze pas van oktober tot mei afgesloten.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De Passo Stelvio: de haarspelden weg

Op nummer drie staat de Passo Stelvio in Italië met een hoogte van 2758 meter. Deze bergpas is 24,3 kilometer lang een heeft veel smalle bochten die moeilijk zijn te bereiden, echter is wel de gehele weg van asfalt. De Stelvio is een van de grootste uitdagingen in de wielersport, door de lengte, hoogte en de 48 haarspeldbochten. Deze bergpas is te doen met de fiets, motor, auto en lopend. Af en toe moet er wel rekening gehouden worden met de smalle stukken.

De 7 hoogste bergpassen in de alpen.

Col d’Agnel

Op nummer vier staat een grenspas met de hoogte van 2744 meter: Col d’Agnel (Colle dell’Agnello). Deze bergpas staat op Frans-Italiaanse grens, is 48 kilometer lang en heeft een goed verharde weg. Van oktober tot en met mei is de pas voor verkeer afgesloten vanwege de sneeuwval.

De militaire Col de la Bonette

Daarna komt de Col de la Bonette, een 2715 meter hoge bergpas in de Franse Alpen gelegen in het Nationaal park Mercantour. De weg over de Col de la Bonette werd aangelegd voor militaire doeleinden en is dus ook goed geasfalteerd. Ook deze pas is in de wintermaanden van oktober tot mei afgesloten.

De 7 hoogste bergpassen in de alpen.

Col du Galibie: Tour de France beroemd

De ultieme Tour de France col de Col du Galibier staat op nummer zes met zijn hoogte van 2646 meter. De top van de pas is zowel vanaf de noord- als de zuidkant te bereiken. Vanaf de zuidkant lopen twee wegen omhoog, die elkaar enkele kilometers voor de top ontmoeten.

Passo di Gavia: een rijke geschiedenis

Als laatste op de lijst staat op nummer zeven de Gaviapas (Passo di Gavia) met 2621 meter hoog. Deze pas ligt in Italiaanse Alpen, in de regio Lombardije. De geasfalteerde weg is aangelegd in de Eerste Wereldoorlog voor de bevoorrading van Italiaanse soldaten die vochten in het Italiaans-Oostenrijks grensgebied. Ook deze pas is zoals vele andere van oktober tot mei afgesloten vanwege de sneeuw.

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?