7 beroemde bergen in de Alpen

7 beroemde bergen in de Alpen

In de Alpen staan veel bergen die een rijke geschiedenis of legende hebben, andere bergen staan bekend om de bijzondere vorm. Dit zijn de 7 beroemdste bergen van de Alpen.

Mont Blanc: de hoogste in de Alpen

Deze hoge top is niet zomaar een berg, want het is de hoogste van de Alpen. De Mont Blanc, Frans voor witte berg, ligt op de grens tussen Frankrijk en Italië. De berg is 4804,74 meter hoog, inclusief de dikke laag sneeuw op de top. Wanneer de sneeuw er niet zou liggen, zou de berg ongeveer 4792 meter hoog zijn. De Mont Blanc staat met andere toppen in een massief naar zich genoemd: het Mont Blancmassief.

7 beroemde bergen in de Alpen

De welbekende Matterhorn

Deze berg staat in de Walliser Alpen op de grens van Zwitserland en Italië. Met de hoogte van 4478 meter kan je alleen maar verwachten dat de Matterhorn in de top 10 staat van de hoogste bergen in Zwitserland. Veel mensen denken dat de Matterhorn de hoogste berg van Zwitserland is, maar dat is hij niet die eer gaat naar de Dufourspitze. De berg mag dan wel in de top 10 staan van de hoogste bergen, maar hij staat toch echt helemaal onderaan de lijst, op nummer 10.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Vroeger kon je de noordzijde, voor klimmers de moeilijkste kant van de berg, niet zomaar in één dag beklimmen. In die tijd werd de noordzijde in twee dagen beklommen. Inmiddels kunnen ervaren alpinisten via nieuwe routes en met nieuwe technieken deze kant van de berg in 8 tot 10 uur beklimmen.

7 beroemde bergen in de Alpen

Eiger: een gevaarlijke berg

De Eiger is een 3970 m hoge berg in Zwitserland, in het gebied van het Berner Oberland. De berg is voor het eerst in 1858 beklommen door Charles Barrington, Christian Almer en Peter Bohren, over de westflank. De Eiger is niet de hoogste berg, maar de berg heeft een beruchte reputatie. De steile noordwand is een zware uitdaging, die bekend staat als de gevaarlijkste bergwand van Europa. De eerste geslaagde beklimming vond plaats op 20 augustus 1932. Via de noordkant beklommen Hans Lauper, Alfred Zürcher en hun Walliser berggidsen de top. Deze route staat nu bekend als de Lauper-route. In andere woorden: deze berg heeft een rijke geschiedenis.

7 beroemde bergen in de Alpen

Großglockner: de hoogste berg van Oostenrijk

De Großglockner is met een hoogte van 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk, gelegen in de Hohe Tauern. Hier is ook de Pasterze-gletsjer te vinden. Een manier om te berg te verkennen is via de Großglockner Hochalpenstraße, die vanaf Zell am See via Bruck richting Heiligenblut loopt.

In 1799 zijn er meerdere mislukte pogingen gedaan om de bergtop te beklimmen. In 1800 stelde Franz Xaver von Salm-Reifferscheid een nieuwe expeditie op om samen de top te bedwingen. Deze expeditie bestond uit 62 personen: 15 onderzoekers, 16 boeren/gidsen, 5 timmerlui en 26 dragers en bedienden, waaronder slechts één vrouw. Voor deze expeditie werd speciaal voor de hoge heren en hun bedienden de eerste versie van de Salmhütte gebouwd op een hoogte van 2750 meter.

7 beroemde bergen in de Alpen

De iconische Drei Zinnen

De Drei Zinnen, het Italiaans voor Tre Cime di Lavaredo, zijn samen een indrukwekkende drievoudige bergmassa in de Sextener Dolomieten op de grens van de Italiaanse regio's Trentino-Zuid-Tirol en Veneto. In de Eerste Wereldoorlog gebruikten de Italianen de middelste bergtop om de Oostenrijkers te controleren.

Ondanks zijn grootte is die middelste top, de Cima Grande, met de eerste poging meteen geslaagd beklommen. Dat was in 1869, via de zuidkant. Pas jaren later, in 1933 slaagde de Italiaanse bergbeklimmer Emilio Comici erin  om de berg ook via de noordkant te beklimmen, dit was. Deze beklimming staat nu bekend als een echt hoogtepunt in de geschiedenis van de klimsport en werd de eerste beklimming die de moeilijkheidsgraad VI meekreeg. Jarenlang stond de route "via Comici" bekend als de moeilijkste klimroute ter wereld.

7 beroemde bergen in de Alpen

Zugspitze: de hoogste berg van Duitsland

De Zugspitze heeft een hoogte van 2962 meter en is daarmee de hoogste berg van Duitsland. De berg ligt in Zuid-Beieren, op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Jaarlijks worden tonnen van kunstmatige sneeuw uit de omgeving naar en op de gletsjer geschoven. Dit allemaal voor onder andere het skiën. Josef Naus was de eerste bergklimmer die de top succesvol heeft beklommen, dit was op 27 augustus 1820.

7 beroemde bergen in de Alpen

Het Watzmanngebergte

Het Watzmanngebergte ligt ten zuidoosten van Duitsland, in de deelstaat Beieren. Het hoogste gedeelte van Watzmann bereikt maar liefst 2713 meter hoogte. De top van de Watzmann is de op een na hoogste top van de Berchtesgadener Alpen. Bekijk je het bergmassief vanuit het noorden, dan is vanaf links de Watzmannfrau te zien, met daarnaast de Watsmannkinder en de Großer Watzmann, als een familie op een rijtje. Dit gebergte heeft ook een bijzondere legende waar hij bekent om staat.

7 beroemde bergen in de Alpen

 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)