Mont Blanc Massief

De afkorting TMB in het Mont Blancmassief

De afkorting TMB kan in het Mont Blancmassief drie dingen betekenen. Hieronder een korte omschrijving:

Tramway du Mont Blanc

Een van de leukste belevenissen in het Mont Blancgebied is een ritje met de T.M.B. De Tramway du Mont Blanc is een historische tandradbaan die nog vóór de eerste wereldoorlog aangelegd is. Anne, Marie of Jeanne (zo heten de locomotieven) trekken de rood, groen of blauw gekleurde wagons omhoog van Le Fayet en St. Gervais langs een aantal steeds hoger gelegen tussenstations tot Nid d'Aigle op 2372 m. Tot in de vijftiger jaren waren het nog stoomlocomotieven die de wagonnetjes trokken. In 1956 heeft men de lijn geëlektrificeerd. Het duurt 1 uur en 15 minuten voordat het hoogste punt bereikt wordt. Hier stappen de klimmers uit die hun zinnen gezet hebben op de Mont Blanc om naar de Réfuge Tête Rousse te lopen.

De geschiedenis van de T.M.B. is er een van grote ambities die telkens bijgesteld moesten worden. Aan het begin van de vorige eeuw droomde ingenieur Issartier ervan de lijn te laten eindigen op de top van de Mont Blanc. Zijn opvolger dacht de toeristen te laten uitstappen op de Aiguille de Gôuter (nog altijd 3863 meter hoog). Uiteindelijk kwam de lijn tot Nid d'Aigle waar het werk in 1908 werd stilgelegd. Wie daar uitstapt, staat oog in oog met de verijsde westflank van het massief en kijkt terug op een van de mooiste panoramische tochten van de Alpen.

Tour du Mont Blanc

De TMB is een trektocht rondom het hoogste massief van de Alpen. Schitterende uitzichten en indrukwekkende natuur, waar je ook loopt. De tocht voert door Frankrijk, Zwitserland en Italië. Overnachtingen zijn mogelijk in allerlei hutten. Ben je meer op comfort gesteld, dan kan je ook van hotel naar hotel lopen. Het is zelfs zo te regelen dat de bagage naar het volgende hotel wordt gebracht zodat alleen een dagrugzak nodig is.

Meestal wordt als begin- en eindpunt Les Houches genomen. Maar er zijn allerlei varianten mogelijk. Zo kun je een tocht van tien dagen maken, maar je kan de route ook inkorten tot vijf dagen.

In grote lijnen verloopt de TMB als volgt: Les Houches-Les Contamines (Val Montjoie) – Col de la Croix du Bonhomme – Refuge des Mottets – Col de la Seigne (grens met Italië) – door Val Veni naar Entrèves – Val Ferret-Col Ferret (grens met Zwitserland) – Val Ferret-La Fouly – Champex – Col de la Forclaz (grens met Frankrijk) – Col de Balme – Grand Balcon du Sud – Chamonix – Les Houches.

Tunnel du Mont Blanc

Van Chamonix in Frankrijk naar Courmayeur in Italië loopt de Mont Blanctunnel. De tunnel is 11,6 kilometer lang en gaat onder het MonBlancmassief door. De ingang van de tunnel is aan beide zijden op ongeveer 1300m hoogte, 1274 meter aan Franse zijde en 1381 meter aan Italiaanse zijde.

Een paar feitjes op een rij:

  • Opening: 19 juli 1965
  • Lengte: 11,6 km
  • Breedte tunnel: 8,6 meter
  • Breedte rijweg: 7meter
  • Hoogste gelegen punt: 1395,5 meter
  • Reistijd: 12 minuten bij 60 km/u
Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!