foto: ogn74

De mooiste tochten in Montserrat, Catalonië

Op een klein stukje aarde biedt het massief van de Montserrat – vrij vertaald het ‘zaagtand gebergte’ – een grote diversiteit. Het massief is feitelijk een soort Mediterraan gebergtepark, voorzien van culturele en geologische bezienswaardigheden. Je kunt op allerlei niveau’s door dit massief wandelen.

Zo kun je het jezelf aangenaam maken door de hoogte te overwinnen met behulp van de technische hulpmiddelen die naar het klooster leiden en vandaar af te dalen, je kunt ook – moeizamer en eenzamer – vanuit het dal langs de berghelling je weg omhoog zoeken. Voor de rots- en sportklimmer bieden de diverse wanden en rotstorens allerlei mogelijkheden.

Het zuiden van Montserrat is meer geleidelijk en hier wordt het landschap gedomineerd door de olijven en wijnteelt die in dit gebied wordt beoefend. De noordkant is steil, rotsachtig en doorsneden met ravijnen en spectaculaire vergezichten. Op de top van het massief biedt zich een hoogteplateau aan, voorzien van een beeldentuin zoals alleen de natuur die bieden kan.

Cim de Sant Jeroni, 1224 m

Vertrekpunt: Klooster van Montserrat (710m)
Eindpunt: Klooster van Montserrat
Duur: ca. 3 uur; 510 meter stijgen en dalen, eventueel in te korten tot 200 m stijgen en dalen
Karakter: eenvoudige wandeling over gemarkeerde paden
Varianten: inkorting door gebruik van de ‘Funicular de San Joan’, een treintje op kort traject.

Deze wandeling is een van de klassieke wandelingen vanaf het klooster van Montserrat. Het doel in de top van de heilige Hiëronymus, het hoogste punt van het bergmassief. Vanaf dit punt is een adembenemend uitzicht te genieten op Catalonië, van de Middellandse Zee bij Barcelona en omstreken in het zuidoosten, tot Lleida in het droge westen en de Pyreneeën in het noorden. Heen (of terug) via de oude weg (Cami Antic) die vooral door de rijke vegetatie voert en langs het atieke kapelletje (Capella de Sant Jeroni) en terug via de nieuwe weg (Cami Nou) die over de kam voert en langs enkele van de bizarre rotstorens die het massief rijk is. Hiervandaan op het laatste stuk kan de weg verkort worden met een treintje, de Funicular de San Joan. Prachtig uitzicht op het kloostercomplex.

Rondom de Cim de Sant Salvador

Vertrekpunt:  Klooster van Montserrat
Eindpunt: Klooster van Montserrat
Duur: 2,5 uur, ongeveer 300 meter omhoog en omlaag
Karakter: wandeling over gemarkeerde paden, delen steil, tredzekerheid aanbevolen

De drukte van de paden rondom het klooster wordt op deze wandeling verlaten. Dat komt vooral door het steile pad omhoog aan de noordzijde van de Cim de Sant Salvador. Ook kan soms de begroeiïng zo dicht zijn dat men moeite heeft het pad te vinden. Het is echter zeer de moeite waard door de indrukwekkende vergezichten en de grote afwisseling die dit pad te bieden heeft. De rood-gele en later gele markeringen helpen de wandelaar zijn weg te kiezen. Een kenmerkende rotsformatie onderweg – geliefde bij de rotsklimmers – staat bekend als de olifant (L’Elefant, voor de Catalanen.

Camino de la Serra Larga / Camino de Santiago de Compostella

Vertrekpunt: Klooster van Montserrat
Eindpunt: Colbató
Duur: 3-4 uur
Karakter: wandeling over deels gemarkeerde paden, gruis

Wie haast heeft in het leven, kan deze wandeling in enkele uren doen, maar wie de rust heeft te kijken en te genieten onderweg kan op deze wandeling prima een dag doorbrengen. Deze wandeling begint met de ‘mysteriënweg’ naar de kapel van Santa Cova. Onderweg vragen modernistische beeldengroepen aandacht. Het uitzicht op het klooster van beneden af is indrukwekkend te noemen. De kapel is zeker de bezichtiging waard. Vanaf de kapel moet men een stukje terug lopen en dan het brede pad verruilen voor een smal geitenpaadje. Dit biedt echter toegang tot een eenzaam en prachtig landschap, waarbij het pad eerst op hoogte blijft, maar later gaat dalen. Langs de wanden van het massief daalt de wandelaar langzaam aan af, bereikt de vegetatie van olijven bomen – deels gecultiveerd, deels ongecultiveerd – en bereikt zo de grotten boven Colbató die een bezoek waard zijn. Men kan vantevoren een rondleiding boeken (zie www.turismeSITE). Vanaf de grotten een bus of lopend verder naar Colbató.

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?