grossglockner hochalpenstrasse

Grossglockner Alpenweg werelderfgoed

In de Grossglockner Alpen ligt een weg van 50 kilometer lang met 100 bruggen, die jaarlijks een miljoen bezoekers trekt. Oostenrijkers beschouwen de weg als een nationaal monument. Ze willen dat de weg werelderfgoed wordt: dat betekent internationale erkenning en bekendheid.

Grossglockner Alpenweg is meesterwerk

De weg is een hoogstandje van Oostenrijkse ingenieurs. De Grossglockner Hochalpstrasse is een historische weg, en Oostenrijkers zijn er trots op. De hooggelegen weg (stijgt tot 2504 meter), is een van de mooiste bergwegen van Oostenrijk en de Alpen. De weg bestaat al generaties (inmiddels 80 jaar) en is daarom tot nationaal monument uitgeroepen. De weg is van eind mei tot oktober toegankelijk. 

Streven naar werelderfgoed

Om de Grossglockner Hochalpenstraße tot werelderfgoed te verklaren is groot uitgepakt. Maar liefst 20 experts hebben 4 jaar gewerkt aan de verklaring van 600 bladzijden die in Parijs is overhandigd. Gouverneur Wilfried Haslauer verklaart de inspanning: "Het belang van de weg, een al generaties bestaand meesterwerk van Oostenrijkse techniek, zou waardering in de hele wereld moeten krijgen."

Toerisme in Salzburg zal toenemen

Het hoofd van toerisme in Salzburg, Leo Bauernberger, ziet een gouden toekomst. Hij verklaart: “Het opnemen van de Großglockner Hochalpenstraße in de UNESCO lijst, naast de historische stad Salzburg, zal het toerisme flink op gang brengen. Het is bekend dat, met name toeristen uit Azië, gaan naar plaatsen die op de werelderfgoed lijst staan. Daar zal Salzburg dus flink van profiteren.”

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden