GR 54: Tour de l'Oisans

De Oisans en de GR54 in het hart van de Franse Alpen

De Oisans ligt in het hart van de Franse Alpen en omvat het bergmassief van Les Écrins, met het centrale dal van de Romanche en de bovenloop van de Guisane. Wandeltochten bieden uitzicht op de toppen van de Écrins en zijn gletsjers, La Meije, La Barre des Écrins, het gebergte van Les Agneaux.

 Tour de l'OisansDe bergtoppen, alpenweiden en het Nationaal Natuurpark de Ecrins maken het gebied tot een paradijs voor wandelaars. Met ruim 90.000 ha en rondom een beschermde zone van nog eens 180.000 ha is dit park het grootste nationale park van Frankrijk. Door het park gaat onder meer de GR 54: Tour de l’Oisans. Een van de startpunten is het vriendelijke bergdorp Mizoën, boven het Lac de Chambon.

Logies

De bergdorpjes in de Oisans hebben een eigen karakter en zijn gastvrij. Er zijn vele hotels, gites en refuges, van sober tot luxueus, en in sommige plaatsen, zoals La Grave, zijn er ook campings. Het verdient aanbeveling om te reserveren.

Een aanrader is Gîte de l’Emparis in Mizoën (aubergemizoen@orange.fr), de toegangspoort tot de vallei van Ferrand, met een schitterend uitzicht over het Lac du Chambon. Prachtig gelegen is ook Refuge de l'Alpe de Villar d'Arêne (2079 m), van waaruit een wandeling mogelijk is naar de bron van de rivier Romanche.
Gastvrij is familiehotel Faranchin in Villar d’Arêne (hotel.faranchin@wanadoo.nl). Ook een aanrader: Gîte d'étape Le Flourou in Le Monêtier-les-Bains, met eigenaar die behalve een goede kok ook gids is. 

Routes

 Tour de l'OisansDe routes gaan veelal over onverharde paden en zijn voor een groot deel gemarkeerd.

Beste periode

Half juni tot eind september, met de grootste drukte van half juli tot eind augustus. In de alpenweiden bloeien vooral in juni-juli vele soorten bloemen. In de hogere delen liggen bergmeertjes waar in juli in gezwommen kan worden. Deze reportage dateert van juni; op sommige routes treft men dagjesmensen, maar verder is het rustig in de dorpen, hotels, gîtes en refuges.

Flora en fauna

De flora van de Ecrins is uitzonderlijk gevarieerd. Ruim 1800 soorten - zowel noordelijk als mediterraan - gedijen hier, waaronder gletsjeranemonen, edelweiss en dwergwilgen. Dankzij een herbebossingsprogramma kent het Nationaal Natuurpark een dichte bebossing van naaldbomen en beuken. De bloemen maken het park heel bijzonder, net als de 200 beschermde diersoorten. De streek is de habitat van koningsarenden, gemzen, steenbokken, marmotten en marters. Bijzonder is de Isabelle, een prachtige groene nachtvlinder die wordt beschermd.

Omhoog

 Tour de l'OisansVooral bekend zijn de Glacier Blanc, Glacier de la Meije en Glacier de la Girose. De laatste is bereikbaar per kabelbaan vanuit La Grave. Op 3200 meter hoogte is een gletsjergrot te bezichtigen met sculpturen van dieren die door kunstenaars uit het ijs zijn gehakt.

Overige bezienswaardigheden

Hoofdstad van de Oisans en poort van het natuurpark is Bourg d’Oisans, een dorp met ruim 3000 inwoners, diverse restaurantjes en terrassen, en een aardige traditionele markt.
In Mizoën is eind juli, begin augustus een festival van muzikale wandelingen van de Ferrand. Vlakbij is in het dorp Clots het Ecomuseum te bezoeken (alleen ’s zomers geopend).

In Villar d’Arêne  staat een fraai kerkje van gele steen. Het dorp kent een unieke traditie: pain bouili. Sinds mensenheugenis komen de bewoners jaarlijks bijeen om een smakelijk roggenbrood te maken. Rond het bakken van het eerste brood (tegen 14 juli) wordt een jaarlijks feest gehouden.

Vlakbij is ook de prachtige Alpentuin, gelegen op de Col du Lautaret (2100 m), met 2300 plantensoorten uit de Alpen en de rest van de wereld (open van juni tot september), een botanische tuin en een sterrenwacht. Le Monêtier-les-Bains dankt zijn naam aan een Benedictijns klooster en is bekend om zijn warme bronnen. Het dorp heeft een 15e eeuwse kerk met 15e en 16e eeuwse frescos.

Vervoer

 Tour de l'OisansAuto: via Lyon en Grenoble naar Bourg d'Oisans. Vanaf Utrecht is 1045 km. Van Bourg d'Oisans naar Lac du Chambon is het ca. 25 km. De auto kan gratis geparkeerd worden in het centrum van Bourg d'Oisans of op de openbare parkeerplaats bij Lac du Chambon.
Trein: per Thalys naar Parijs Nord, Vandaar met de metro naar Paris Lyon en vervolgens met de trein naar Grenoble. Van Utrecht naar Grenoble is het ongeveer 8 uur. In Grenoble (Gare Routière) gaat bus 35 van VFD, via Bourg d’Oisans naar Lac du Chambon (ca. 2 keer per dag). 
Vliegtuig: vliegen kan op Lyon (Lyon Saint Exupéry Airport) (139 km van Bourg d’Oisans), Grenoble (Isère Airport) (91 km van Bourg d’Oisans), Chambéry Savoie Airport (108 km van Bourg d’Oisans) en Genève (192 km van Bourg d’Oisans).

Vervoer ter plaatse:

Mizoën is per auto bereikbaar. Verder zijn er veel goede busverbindingen naar Bourg d’Oisans en omliggende plaatsen, waaronder Les 2 Alpes, Alpe d’Huez en La Grave.

Kaarten

IGN LES DEUX ALPES 3336 ET
IGN MEIJE PELVOUX 3436 ET

Publicaties

ISBN 978-2-7514-0266-1 Tour de l'Oisans et des Écrins, Parc national des Ecrins (Topoguides)
ISBN 978-1-85284-550-6 Key Reynolds, Tour of the Oisans, The GR54 round the Ếcrins (Cicerone)
ISBN 1-85284-157-5, Andrew Harper,Tour of the Oisans GR54, A circular walk around the Dauphine Alps (Cicerone) 
ISBN 978-19129-3300-6, Andrew McCluggage, The Tour of the Ecrins National Park (GR-54), Knife Edge Oudoor Guidebooks

Meer informatie

www.bourgdoisans.com van  het bureau voor toerisme van Bourg d’ Oisans
www.lagrave-lameije.com van het bureau voor toerisme van Pays de la Meije
www.ecrins-parcnational.fr
www.tourisme-oisans.com
www.paysdesecrins.com

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)