berghutten winter

Deze hutten zijn in het winterseizoen open!

Het is eind februari. Het voorjaar is nog maar nauwelijks begonnen, wat heet, eigenlijk is het gewoon nog winter. En dat betekent dat veel berghutten dicht zijn. Of toch? Nu de dagen steeds een beetje langer worden, lonkt het voorjaar al. En de berghutten ook, want de eerste hutten zijn gewoon al open!

Als het op berghutten aankomt, is de term ‘gesloten in winter’ een beetje bedrieglijk. De meeste berghutten hebben namelijk een winterraum, of een schutzraum, waar mensen die tijdens een wintertocht onderweg zijn onderdak kunnen vinden, in geval van nood bijvoorbeeld. Maar vaak is de huttenwaard dan niet aanwezig. Voorraden zijn er meestal ook niet, want behalve voor de enkele bikkelharde waaghals, zijn de meeste berghutten simpelweg onbereikbaar door de sneeuw.

Maar dat wil niet zeggen dat je niet uit de voeten kan in de bergen. Op veel plekken zijn niet alleen de noodruimtes open, een behoorlijk aantal hutten is al vroeg in het seizoen open, of zelfs de hele winter door! Ideaal als uitvalsbasis voor een winterwandeling, een sneeuwschoenwandeltocht of een toerskitocht. En het leukste? Er zijn genoeg hutten open dat een winterse huttentocht ook mogelijk is!

Maar welke hutten zijn open?

De winteropeningstijden verschillen vaak van hut tot hut. Ook spelen de weersomstandigheden een rol en natuurlijk hebben de feestdagen in het winterseizoen invloed op de openingstijden van de berghutten. Ga je ’s winters de bergen in richting een hut? Dan is het altijd verstandig om van te voren nog even contact op te nemen met de huttenwaard. Zo kom je niet voor nare verrassingen, zoals een dichte deur, te staan.

Waar vind je de open berghutten?

  • Op deze pagina vind je de zomeropeningstijden van de berghutten van de Oostenrijkse Alpenvereniging. Op deze pagina vind je de winteropeningstijden
  • De Duitse Alpenvereniging houdt online een pagina bij waarop alle geopende hutten vindbaar zijn.
  • In het tourenportal van de Zwitserse SAC kun je controleren of je hut open of dicht is, door even op maand te filteren. 
  • Op de site van de Franse FFCAM kun je ook zien of je hut open is, daar kun je ook op zoek naar hutten die geschikt zijn voor bijvoorbeeld een toerskitocht. 
  • Voor Italiaanse berghutten geldt dat je écht even contact op moet nemen met de huttenwaard. De Italiaanse Alpenvereniging heeft (nog) geen tourenportal of een dergelijke pagina waar je een makkelijk overzicht van alle hutten hebt.

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen