duurzame berghut

Overnachten in duurzame berghutten

In veel landen kun je fantastische wandeltochten door de bergen maken. Als je iets speciaals wilt en duurzaamheid belangrijk vindt, overnacht dan in duurzame berghutten. Zo maak je je wandelingen door de bergen milieuvriendelijker.

Van hut naar hut

Als je aan vakanties in de bergen denkt, zijn Zwitserland en Oostenrijk waarschijnlijk de eerste landen die in je opkomen. Maar ook in Italië, Frankrijk, Noorwegen en Spanje kun je mooie wandelvakanties op grote hoogte maken. En ook in deze landen staan veel (duurzame) berghutten als alternatief voor hotels. Zie jij jezelf al rondtrekken van hut naar hut?

Wat zijn duurzame berghutten?

Duurzame berghutten zorgen op milieuvriendelijke manieren voor de stroom die gasten nodig hebben Vaak zijn er zonnepanelen geïnstalleerd om het opwekken van energie zo duurzaam mogelijk te maken en/of thermische collectoren. Ook aan het zuiveren van afvalwater wordt gedacht; dat wordt gezuiverd en kan worden hergebruikt. Daarbij kan de inrichting duurzaam zijn. Traditionele berghutten zijn vaak van hout gemaakt. Ook zijn de tafels, stoelen, kasten en bedden gemaakt van hout. In het geval van duurzame berghutten zijn deze natuurlijk van hout met een milieucertificaat. Plastic meubels, bestek en servies vind je niet in deze hutten.

Investeren in opknappen berghutten

Sommige organisaties of verenigingen investeren in het opknappen van berghutten. NKBV, de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging, is er daar een van. Met het lidmaatschap dat mensen betalen dragen zij bij aan het Gegenrecht Fonds. Waarmee ook wordt ingezet op duurzaamheid.

Bijzondere en duurzame berghutten

De meeste berghutten hebben een authentieke uitstraling, maar sommige zijn juist heel modern. In Slowakije, bijvoorbeeld, kun je in het Hoge Tatra-gebergte overnachten in een duurzame berghut in de vorm van een kubus. Deze speciale hut is gebouwd met duurzaam materiaal. Ook is er op de Mont Blanc een bijzonder exemplaar te vinden, waar enorme zonnepanelen zorgen voor stroom. En waar drinkwater vaak komt van gesmolten sneeuw.

Nog meer duurzaamheid in de bergen

Sommige berghutten zijn minder duurzaam dan andere. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kun je meer doen dan overnachten in een duurzame accommodatie. Laat bijvoorbeeld tijdens je wandeltochten in de bergen geen afval achter. Zelfs geen klokhuis of bananenschil. Het duurt namelijk best lang voordat de natuur groente en fruit heeft verteerd. Dat geldt zeker als je hoog in de bergen bent. Kijk ook eens kritisch naar de spullen die je meeneemt. Klimspullen en kleding zijn vaak ook in een duurzame variant te koop. In die gevallen houdt de fabrikant bij de productie rekening met het milieu. Verder neem je natuurlijk geen plastic flesjes water mee, maar koop je een goede drinkfles die je kunt hervullen.

Ook thuis duurzaam

Duurzaamheid hoeft niet alleen tijdens de vakantie een rol te spelen. Ook als je thuis bent kun je goed bezig zijn voor het milieu. Thuis merk je dan ook nog verschil in de portemonnee. Door minder stroom te gebruiken, kun je flink besparen op je energierekening. Maar ook de verschillende aanbieders van energie vergelijken met elkaar, kan je heel wat euro’s besparen. Kies je dan een duurzame aanbieder, dan draag je bij aan een groenere stroommix in Nederland. Let thuis ook op hoe hoog je de kachel zet in de koude periodes van het jaar; elk graadje lager scheelt zo’n 6 tot 7 procent aan verbruik. En als echt buitenpersoon, heb jij waarschijnlijk niet eens een temperatuur van 21 graden in huis nodig.

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen