drie interessante apps voor bergwandelaars

Drie interessante apps voor bergwandelaars

Op Bergwijzer zijn al diverse handige apps de revue gepasseerd: van wintersportapps tot een wandel- en plantenapp. Op het gebied van apps is er natuurlijk nog veel meer te ontdekken voor de bergliefhebber. Daarom in dit artikel wat extra app-inspiratie; specifiek geschikt voor de wandelaars onder ons. Bedenk wel dat je kostbare smartphone gemakkelijk beschadigd kan raken tijdens een pittige bergwandeling. Het kan dan ook praktisch zijn om een speciaal outdoor-beschermhoesje aan te schaffen, zoals dit hermetisch af te sluiten hoesje van Loksak. Ook een telefoonverzekering afsluiten is het overwegen waard als je veel de natuur in trekt met je smartphone; bijvoorbeeld de iPhone-verzekering van verzekeringsmaatschappij simplesurance.

AllTrails (iOS en Android)

AllTrails helpt je een geschikte wandel-, hardloop- of fietsroute uit te zoeken en begeleidt je ook bij het volgen ervan. De app bevat meer dan 50.000 routes over de hele wereld. Door je locatie in te voeren (of GPS aan te zetten) zie je welke routes er bij jou in de buurt te vinden zijn. Per route zie je onder andere de lengte, de moeilijkheidsgraad en de beoordelingen die andere gebruikers hebben toegevoegd. Tijdens het wandelen geeft de app met behulp van GPS precies aan waar op de route je je bevindt. Je kunt kiezen tussen de gratis basisversie en de betaalde Pro-versie. Een belangrijk voordeel van de laatste optie is dat deze je de mogelijkheid biedt om kaarten te downloaden en ze vervolgens offline te gebruiken of uit te printen.

Relive (iOS en Android)

Aan de app Relive heb je tijdens het wandelen niet zoveel, maar hij is wel leuk voor na die tijd. De naam zegt het eigenlijk al een beetje: Relive helpt je de tocht die je hebt gemaakt opnieuw te beleven. Met de app kun je namelijk een 3D-video maken van de route die je hebt afgelegd. Eerst koppel je de app aan een tracker (bijvoorbeeld MapMyHike), waardoor de route ingevoerd kan worden. Wanneer je vervolgens de foto’s die je onderweg gemaakt hebt aan de app toevoegt, worden ook die onderdeel van de uiteindelijke video. Verder geeft de app je snelheid, het stijgingsniveau en andere relevante informatie over jouw wandeltocht weer. Het resultaat kun je gemakkelijk delen met anderen. Relive is gratis te gebruiken, maar bij de betaalde Club-versie zitten extra opties inbegrepen; bijvoorbeeld de mogelijkheid om muziek aan je video toe te voegen.

Spyglass (iOS en Android)

Spyglass is een zeer veelzijdige kompas- en navigatieapp. Vooral in gebieden met minder duidelijke wandelpaden, kan deze app je helpen om te bepalen waar je bent en welke kant je op moet lopen. De app is onder meer voorzien van een heads-up display (HUD), een kaart, een kompas, een gyrokompas, een hoogtemeter en een snelheidsmeter, en kan zelfs de sterrenhemel ‘lezen’. Handig is ook dat je gemakkelijk een locatie op kunt slaan – bijvoorbeeld de plek waar je auto geparkeerd staat – en dat de app je vervolgens terug naar deze locatie kan leiden. Wat Spyglass vooral bijzonder maakt, is dat de app gebruikmaakt van augmented reality. Kies je voor de augmented reality-weergave, dan combineert het display de technische gegevens met camerabeelden van wat zich achter je telefoonscherm bevindt.

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!