Montserrat_Cavall Bernat with climbers © Sergi Boixader

Ecotoerisme in Catalonië

Het is de afgelopen jaren steeds drukker geworden in de Catalaanse Pyreneeën. Hoewel dit op zich geen slechte ontwikkeling hoeft te zijn, moeten we wel oppassen het gebied niet te overbelasten. Het zou immers mooi meegenomen zijn als toekomstige generaties van dezelfde natuur en landschappen kunnen genieten als wij. Daarom zet Catalonië steeds meer in op ecotoerisme. Maar wat houdt dit eigenlijk in?  

Wat is ecotoerisme?

Kort gezegd is ecotoerisme een vorm van toerisme waarbij rekening wordt gehouden met de plaatselijke natuur, milieu en cultuur. Een te grote toestroom van mensen naar een bepaalde streek, kan namelijk de leefbaarheid van dat gebied ernstig aantasten. Catalonië maakt zich daarom sterk voor vormen van toerisme die de draagkracht van de regio niet overschrijden. Hiervoor stimuleert de lokale overheid kleinschaligere vormen van toerisme en stelt ze gedragsregels op voor in beschermde natuurparken. Centraal in dit alles staat respect voor de omgeving.

Delta de l'Ebre_flamingos © Ferran Aguilar

De voordelen van ecotoerisme

Deze vorm van duurzaam toerisme heeft een positieve invloed op de regio. Door bewust met je omgeving om te gaan, beperk je de schade aan het milieu en draag je bij aan het behoud van de natuur. Bovendien is ecotoerisme ook goed voor de lokale economie, aangezien bij een kleinschalige aanpak lokale ondernemers mee profiteren. Maar ook voor jezelf biedt duurzaam toerisme verrijkende ervaringen. Door met een lokale gids de beschermde parken in te trekken, kom je namelijk dichter bij de natuur dan ooit.

ESTANH LONG DE LIAT - RAFAEL LÓ-PEZ MONN-É (2)

Waar moet je op letten?

Dit klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe weet je nou eigenlijk precies of je ‘duurzaam’ bezig bent? De criteria hiervoor zijn namelijk nergens officieel vastgelegd. Toch zijn er een aantal zaken waar je op kan letten. Zo reikt de Catalaanse overheid een ecotoerisme-keurmerk uit aan bedrijven die op een verantwoordelijke manier toeristische activiteiten aanbieden. Bij elk bedrijf met dit label weet je dus zeker dat je goed zit. Verder is het ook aan te raden om een tocht met een gids te maken. Op deze manier leer je niet alleen spelenderwijs meer over de rijke natuur van Catalonië, maar ook hoe je hier verantwoordelijk mee omgaat. Bezoek je een natuurpark, ga dan vooraf even langs het bezoekerscentrum om te informeren of er bepaalde regels zijn waar je je aan moet houden.

Paardrijden bij Llavorsí @Lluís Carro

Let op je eigen gedrag

Ten slotte helpt het al enorm om in de bergen op je eigen gedrag te letten. Zo is het een stuk beter voor het milieu als je zoveel mogelijk met openbaar vervoer reist en geen afval laat slingeren. Een handige vuistregel hierbij is om te proberen zo min mogelijk bewijzen van je aanwezigheid achter te laten.

Lees hier meer over Ecotoerisme in Catalonië

 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!