Foto: Universal Studio

Everest: Indrukwekkend en aangrijpend

De rode loper, een groep fotografen en een interviewer met cameraman die klaar staan om de belangrijke mensen te verwelkomen. Het is duidelijk dat er een première gaande is. Vanaf donderdag 17 september draait de film Everest in de Nederlandse bioscopen. De film, met Jason Clarke en Jake Gyllenhaal, gaat over de ramp op de Mount Everest in 1996 waarbij acht mensen om het leven kwamen. Bergwijzer was bij de première in Amsterdam. 

Sfeervolle premièreavond

 C. de RuijterZodra Pathé Arena in zicht komt, zien we de grote promotie poster van de film Everest hangen. De foto, die de eerste spannende scène laat zien, maakt je gelijk nieuwsgierig. De grote wanden van ijs, de enorme hoogtes, het geeft je een idee van de film. De rode loper ligt voor de deur en gelijk daarna staan de fotografen klaar voor als de bekende gasten komen. En wat later dan ons stromen die binnen. Het geflits van de camera's, de mensen die blijven staan voor een interview, het geeft de avond een speciale sfeer. Sommige gasten zijn helemaal in  bergsfeer en lopen met een skibril of dikke bontmutsen, terwijl andere gasten strak in pak voor de zaaldeur staan te wachten.

Interview met de sherpa

Ang Dorjee Sherpa is een van de speciale gasten. Ang Dorjee wordt als gids geportretteerd in de film en heeft al zeventien keer de top van de Mount Everest bereikt en heeft bij drieëntwintig expedities geholpen. Hij maakte de ramp op de Everest zelf mee. Op de desbetreffende dag was hij de Sirdar (hoofd van alle sherpa’s) van een van de expeditieleiders. Voorafgaand aan de film is er een kort vraaggesprek tussen Robin Baks, de directeur van de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging (NKBV) en Ang Dorjee. 
Het gesprek is kort en af en toe heeft Ang Dorjee wat moeite met de Engelse taal, maar het is zeker interessant. Zo vertelt hij dat een sherpa de taak heeft om alle touwen en haken vast te zetten, zodat de klimmers dit niet hoeven te doen. En, zoals hij meerdere malen aangeeft, sherpa zijn draait om etniciteit, niet om het beroep. Bij de vraag wat hij van de film vindt, antwoordt hij kort maar krachtig: “Het is een film.” Het gelach uit de zaal laat merken dat we allemaal begrijpen wat hij bedoelt. “Sommige dingen waren anders. Als je vragen hebt over hoe iets echt zat, dan kun je dat altijd aan mij vragen.”

Verhaal in het kort

De film is gebaseerd op de ramp van 10 mei 1996 waar acht mensen bij om het leven kwamen. Twee expeditie teams, geleid door Rob Hall (Jason Clarke) en Scott Fischer (Jake Gyllenhaal), komen tijdens hun klim naar de Everest in een grote storm terecht. Het is dan een keiharde strijd om veilig in het kamp aan te komen. Het verhaal is gebaseerd op de verhalen van de overlevenden en de opgenomen telefoon gesprekken tussen Rob Hall en zijn zwangere vrouw.
 Universal Studio

Aangrijpende momenten

De film wordt goed opgebouwd. In het begin leer je alle bergklimmers kennen en kom je achter de motieven waarom sommigen de top willen bereiken. Ook wordt al snel duidelijk hoe gevaarlijk het beklimmen van de Everest is. Over de grote gletsjerspleten zijn door de sherpa’s smalle ladders geplaatst. Ondanks dat de bergklimmers vast zitten aan een touw, is het nog steeds een zenuwslopend moment. Door het camerawerk van bovenaf kijk je door de ladder naar beneden in de diepte. Als je nog geen hoogtevrees hebt, dan zou je het bijna krijgen. En als dan een van de bergklimmers bijna van de ladder valt, is de toon gezet. 
Het tweede gedeelte van de film is voornamelijk tijdens de storm en gedurende dit deel zit je echt op het puntje van de stoel. Door de opbouw zit je helemaal in het verhaal en leef je met iedereen mee. Vooral de momenten met Rob Hall zijn aangrijpend. Jason Clarke zet een charmante en behulpzame Rob Hall neer die meegaand is met zijn klanten die hij naar boven begeleid. De telefoon gesprekken tussen Rob en zijn vrouw zijn ontroerend en tijdens dit moment is het doodstil in de zaal.

Of je nu een echte bergliefhebber bent of gewoon af en toe naar de bergen gaat, deze indrukwekkende film is een aanrader voor iedereen. Ook voor die vrienden of familieleden die niets met bergen hebben.

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!