fietsen val di fiemme

Fietsplezier in de Dolomieten

Wandelingen en bergtochten zijn er in overvloed in Val di Fiemme maar je kunt in hier ook heerlijk fietsen en niet alleen over smalle paadjes steil omhoog. De regio Trentino waar Val di Fiemme ligt, beschikt over meer dan 400 kilometer aan fietspaden. Diverse paden hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van de trein of een shuttlebus zo ook in Val di Fiemme.

Tekst Sytske Maaijen 

Het fietspad van de Dolomieten

Het grotendeels vrijliggende fietspad is bijna 50 kilometer lang en je rijdt regelmatig langs de rivier Avisio die bij de hoger gelegen Marmolada gletsjer ontspringt. Mogelijk is dit één van de mooiste fietspaden van de Dolomieten immers je hebt zicht op o.a. de Catinaccio (Rosengarten), Sassolungo, het Latemargebergte en de Lagoraiketen. Je rijdt voornamelijk over asfalt in combinatie met enkele stukken via bospaden. 

fietsen val di fiemme

Wil je klimmen dan kun je de route vanuit Val di Fiemme starten. Liever afdalen of met kinderen onderweg? Pak dan de Bike Express. Deze shuttle bus met plaats voor 50 personen en een aanhanger voor de fietsen brengt je vanuit Molina di Fiemme naar Val di Fassa. In Canazei (1492 m.) bij het sportveld, start de route en via Mazin en Moena waar een ‘pitstop’ absoluut de moeite waard is. Via het sfeervolle centrum word je naar het fietspad van Val di Fiemme geleid dat de beroemde Marcialonga (route van langlauf wedstrijd) volgt om via Predazzo in Val di Fiemme je terug naar het startpunt in Molina di Fiemme (810 m) te brengen.

Meer informatie over de fietsroute, een video en reservering van de Bike Express vind je hier. 

fietsen val di fiemme

Rondje Latemar 

Over het bijzondere Latemar gebergte heb ik al eens een mooie wandeling beschreven naar de Torre di Pisa maar dit keer vertel ik iets meer over de mogelijkheden om rond deze rotsformatie te fietsen (totaal 43 kilometer). In dit geval is het van belang met een mountainbike op pad te gaan en de route kloksgewijs te volgen. In Predazzo nabij de skispring schansen neem je de kabelbaan naar Gardonè om vervolgens de stoeltjes lift naar Passo Feudo (2.168 m) te pakken. Destijds wandelde ik vanaf hier naar boven maar nu rijd je via een fraai onverhard pad omlaag om op een vrij vlakke geasfalteerde weg te komen. Hier kom je langs de hutten Zischg en Ganischger en maak zeker een pauze om van de lokale lekkernijen te genieten. Na Passo Pampeago volg je de afdaling naar Obereggen. Vanaf daar een mooi bospad, località Bewallerhof, met klein klimmetje naar het beroemde meer Lago di Carezza. Pauzeer en geniet van de weerspiegeling van de toppen van het Latemargebergte in het blauwe water van dit bergmeer, Unesco wereld erfgoed. Hierna een onverhard pad naar Passo Costalunga en zodra je die over bent, rechtsaf omlaag naar Malga Sacine. De afdaling gaat verder door het bos naar Moena waarna je het eerdergenoemde fietspad kunt volgen terug naar Predazzo. 

Let op de lifttijden. Het hoogteverschil met gebruik van de lift is 350 meter waardoor de route voor velen met enige mountainbike ervaring prima te doen is. Hier vind je een beschrijving van de route in detail.

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt