bergfilms op youtube

Geen Netflix? Deze bergfilms staan op YouTube

Thuis genieten van de adembenemende beelden van de bergen en spannende avonturen van bergbeklimmers? Dat kan! Op YouTube staan veel mooie bergfilms. En het mooiste? YouTube is bijna overal voor iedereen met een werkende internetverbinding toegankelijk. Geen gedoe met abonnementen, gewoon genieten!

Degrees North

Degrees North gaat over drie professionele freeriders die de grenzen van hun eigen kunnen willen verleggen. Hoe? Door in de wildernis van Alaska op zoek te gaan naar een aantal ongerepte hellingen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Degrees North volgt de drie freeriders terwijl ze proberen deze droom werkelijkheid te laten worden.

Hier lees je meer over deze film 

Lhotse

Dat het nog extremer kan dan in Degrees North, bewezen Hilaree Nelson en Jim Morrison toen ze in 2018 de Lhotse (de vierde hoogste berg ter wereld) af skieden. In deze korte film volg je de twee tijdens hun summit push op de berg, en hun skitocht met uitzicht op de Mount Everest. De film was een van de hoogtepunten van de EOFT 2019-2020.

Hier lees je meer over deze film 

Rotpunkt

Alex Megos is een van de beste rotsklimmers ter wereld, maar wat maakt je nou een topklimmer en hoe word je dat? En wat gebeurt er als je die status hebt bereikt? Daarover gaat Rotpunkt. Daarbij wordt ook de ontwikkeling van de Rotpunkt-klimstijl meegenomen, en de invloed die andere topklimmers op de jonge Alex hebben gehad.

Mirror Wall

De Mirror Wall is een 1200 meter hoge kaarsrechte granieten rotswand op Groenland. In 2015 zette de Britse klimmer Leo Houlding een expeditie op touw om deze wand via een nog nooit gebruikte route te beklimmen. Hoewel Houlding tijdens deze twaalf dagen durende expeditie ver van huis was, speelden factoren aan het thuisfront toch een grote rol in zijn avontuur, zoals de geboorte van zijn dochter, maar ook de dood van een goede klimmakker. Hoe groot die invloed was, laat deze documentaire zien

The Pathan Project

Dat er tijdens een expeditie in de bergen ook gelachen mag worden, bewijst deze film. Een gelegenheidsteam van bergbeklimmers van over de hele wereld trekt de nog nauwelijks bekende Pathanvallei (Pakistan) in, om daar nog nooit beklommen bergwanden te beklimmen. Een avontuur waarvan, zoals de eerste shots van de film vertellen, niemand terugkeert zonder veranderd te zijn. Maar dat betekent niet dat er geen tijd is voor muziek, ontdekkingen en humor. Deze film laat zich goed kijken met een stevig bord Vlaamse Friet. In 2019 draaide The Pathan Project al op het DMFF.

Ama Dablam

In 2011 beklom de Britse bergbeklimmer Richard Pattison de meer dan zesduizend meter hoge Ama Dablam, een berg in de schaduw van Mount Everest. Deze documentaire over die expeditie maakte hijzelf. Geen gelikte montage en post-production met behulp van grote sponsors, maar daardoor geeft dit expeditieverslag juist een indringend kijkje in het reilen en zeilen van een expeditie in het hooggebergte van de Himalaya.

Heb je wel een abonnement op Netflix? Dan zijn deze films het bekijken waard! 

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.