de mooiste bergfilms

De mooiste bergfilms op Netflix

Een  bergvakantie er misschien voorlopig niet in. Maar dat betekent niet dat je de bergen helemaal uit het oog verliest. In tegendeel. Zelfs thuis op de bank kun je je vergapen aan de bergen en genieten van imposante granieten wanden, helderwit besneeuwde bergtoppen en zelfs een beetje van avontuur!

Netflix

Velen van ons zullen meer thuis zijn dan we gewend zijn. Maar velen van ons hebben ook een Netflix account. En een klein gelukje: daarmee kun je in ieder geval genieten van een aantal hele mooie bergfilms. Natuurlijk wisselt Netflix nogal eens van aanbod. Dus wees er snel bij! Heb je geen abonnement op Netflix? Niet getreurd! Hier hebben we een aantal films die je ook zonder abonnement op Netflix kan bekijken. 

Mountain

De film Mountain draaide al eens in de Nederlandse bioscopen. De film is geen spannend avontuur of een documantaire over één bergsport of bergsporter, maar een ode op de schoonheid van de bergen. Tegelijk geeft de film daarmee een antwoord op een prangende vraag: “What is this strange force that draws us upwards – this siren song of the summit?” Onze hoofdredacteur Jonathan Vandevoorde bekeek de film al eens, daarover lees je hier meer, maar pas op, spoilers! 

Deze film staat inmiddels niet meer op Netflix, maar staat inmiddels op Amazon Prime. 

The Dawn Wall

The Dawn Wall is een bloedstollend klimmersavontuur. De Dawn Wall is een stukje van de beroemde El Capitan in Yosemite Valley. Elke ochend vallen hier de eerste zonnestralen op de granieten wand. Tegelijk is dit een van de moeilijkste stukken van El Capitan. Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson beklommen deze muur in free climbing-stijl, een prestatie die lang onmogelijk werd geacht. Hun wekenlange avontuur op de wand, maar ook het levensverhaal van Tommy Caldwell werd vastgelegd in deze prachtige documentaire.

Magical Andes

Deze serie van zes documentaires zoomt in op de Andes, de grote bergketen die Zuid-Amerika domineert. Daarmee beheerst de bergketen niet alleen de natuur op het continent, maar de bergen bepalen voor een groot deel ook de cultuur. In deze zesdelige documentaire wordt aan de hand van vijf hoofdpersonen ingegaan op die connectie tussen cultuur en natuur.

The Climb

De Mount Everest beklimmen, dat doe je niet zomaar. Dus Samy, een Senegalese jongen uit een Franse Banlieu ook niet. Maar Nadia dan ook niet zomaar iemand, zij is iemand voor wie Samy de Everest zou beklimmen en dus vertrekt Samy met een rugzak vol goede moed en wat spullen naar Nepal. En geloof het of niet, de film is ook nog eens geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. In 2008 beklom Nadir Dendoune zonder enige bergwandelervaring de Mount Everest.

National Parks Adventure

De Nationale Parken in de Verenigde Staten staan bekend om hun wilde natuurschoon. Deze documentaire zoomt in op dat natuurschoon. Met commentaar van Robert Redford ga je in vogelvlucht door al dat moois én krijg je een blik op de geschiedenis van de Amerikaanse nationale parken.

Our Planet

De documentaires van Our Planet gaan dan wel niet specifiek over de bergen, uiteraard spelen ze een grote rol. Deze natuurdocumentaires zijn een samenwerking van Netflix met het Wereld Natuur Fonds en kijken niet alleen naar het natuurschoon van onze planeet, maar ook naar hoe onze natuur verandert. Met commentaar van niemand minder dan Sir David Attenborough.

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past