Berghut

Hoe je met een voedselallergie toch kan genieten van het eten in een berghut

In de meeste berghutten zijn de menukaarten niet erg uitgebreid. Vooral de hoger gelegen hutten hebben vaak maar één maaltijd die ze verzorgen. Met een voedselallergie kan dit erg ingewikkeld zijn. Eén verkeerde maaltijd kan immers voor grote problemen zorgen. Om je reis niet alleen om het uitzoeken van de goede maaltijd te laten draaien, lees je hieronder wat tips om deze stress te voorkomen.

Neem vooraf contact op

Voor je vertrekt naar de berghut kan je vast een mailtje sturen of telefoontje plegen met de berghut waar jij wil gaan eten. Je kan van tevoren met hen overleggen of zij iets voor jou kunnen klaarmaken, of dat dat lastig gaat. En als dat dan lastig gaat, kun je samen even overleggen voor een passende oplossing.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Neem een vertaling mee

Een redelijk simpel woord als ‘glutenallergie’ kun je vaak nog wel door Google Translate halen, maar goed in het Duits of Frans uitleggen voor welke specifieke noten je allergisch bent, kan al een stuk lastiger zijn. Om zo goed mogelijk te kunnen overleggen over je voedselallergie is het handig om voor vertrek naar een ander land een lijst te maken met vertaalde woorden, zodat je in de juiste taal goed kan uitleggen wat je voedselallergie is. Daarnaast heb je niet overal in de bergen bereik, waardoor google translate je niet altijd bij kan staan. Ook kan je zo in een supermarkt gemakkelijker vragen naar goede producten. En neem ook pen en papier mee om die lijst aan te vullen. Want als een lokale bakker of de huttenwaard je een speciaal lokaal gerecht voor kan zetten, met specifieke ingrediënten die ook jij kan eten, kun je die producten opschrijven, zodat je er later nog een keer naar kan vragen of ze gewoon simpel zelf bij de supermarkt halen. Ook lekker voor thuis trouwens!

Neem je eigen producten mee

Nog in eigen land kan je vast gaan googelen op berghutten die maaltijden verzorgen die ook jij kan eten. Duik ook nog even je eigen supermarkt in voor vertrek. Neem je eigen producten gerust mee op je vakantie, zodat de zekerheid op een goede maaltijd je altijd bij staat. Zo kan je wat glutenvrije pasta meenemen op pad, zodat als ze dat bij de berghut niet hebben, je altijd even kan vragen of je je eigen pasta kan gebruiken.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.