Berghut

Als vegetariër naar een berghut?

Als natuurliefhebber kan het zijn dat je je eigen steentje wil bijdragen aan onze wereld door bijvoorbeeld vegetarisch te gaan eten, maar dit is niet altijd gemakkelijk te combineren met een berghuttentocht. Het eten in de hutten is namelijk vrij beperkt. Zeker als je in een afgelegen berghut zit. Hoe zorg je ervoor dat je als vegetariër dan niet met een knorrende maag naar bed gaat?

Kondig je aankomst aan

Om van tevoren te weten wat je te wachten staat, is het belangrijk om van te voren bij de berghut aan te kondigen dat je vegetariër bent. Als je van te voren even belt of een mailtje stuurt, kun je even overleggen en weet je of je je moet schikken naar wat de pot schaft, of er een aparte vega-kaart is, of dat je bijvoorbeeld je eigen vegetarische worst nog mee moet nemen uit het dorp waar jij je nu nog bevindt. Met overleg is er vaak veel mogelijk en worden er ongemakken voorkomen.

Het vinkje vegetarisch hoeft niet altijd op het menu te staan

Hoewel het menu in de berghutten dan misschien niet zo uitgebreid is als je gehoopt had, en het vinkje “vegetarisch” er niet altijd op te vinden is, zijn je kansen op een goede maaltijd nog niet uitgesloten. De berghut heeft vast wel dingen in huis om een vegetarische maaltijd voor je klaar te zetten, maar dan is het niet zo verwoord op het menu. Soms is het simpelweg genoeg om een portie vlees achterwege te laten en heb je alsnog een lekker bord eten. Om er zeker van te zijn dat dat mogelijk is en of de mensen in de hut bereid zijn om in een aparte pan een vegetarische schotel klaar te maken, kan je van tevoren altijd even aankondigen dat je als vegetarische gast wil aanschuiven. Want nogmaals: in overleg is er vaak van alles mogelijk.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Beperkt eten in de hooggelegen berghutten

Als je ervan houdt om hoog in de bergen te wandelen, moet je er wel rekening mee houden dat het eten in de hooggelegen berghutten vaak nog beperkter is. Doordat het eten daar geleverd moet worden per helikopter, heb je al snel te maken met dagschotels. Als die dagschotel je niet aanstaat heb je eigenlijk pech, want meer is er vaak niet in huis.

Neem je eigen voorraadje mee

Als je zo hoog gaat wandelen en toch bang bent dat je zonder voldoende voedingstoffen weer op pad moet gaan, kan je altijd je eigen eten meenemen. Denk daarbij vooral aan houdbare producten die je makkelijk mee kan nemen. Zo voorkom je mooi die knorrende maag. Als je lid bent van een alpenvereniging kun je in overleg soms ook nog een kleine korting krijgen op het eten, omdat je daar geen gebruik van maakt.

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?