Hornlihutte

Hörnlihütte - moderne alpine architectuur

De Hörnlihütte is gelegen op een hoogte van 3260 meter, aan de voet van de Matterhorn, en bereikbaar vanuit het Zwitserse Zermatt. De eerste hut dateert van 1880 en in 1910 bouwde de gemeente Zermatt er een berghotel naast. Beide gebouwen werden meerdere malen uitgebreid en gemoderniseerd, maar steeds onafhankelijk beheerd wat soms voor moeilijkheden zorgde. In 1987 mocht de uitbater van het hotel ook de hut uitbaten. De laatste uitbreiding gebeurde in 1982.

Tekst: Joris Van den Bergh

Met het oog op de herdenking van de eerste beklimming van de Matterhorn werd beslist om de hut te moderniseren en gedeeltelijk herop te bouwen. Vreemd genoeg werden daarbij het aantal overnachtingsplaatsen teruggebracht van 170 naar 130, maar die hebben dan wel meer comfort.

Hornlihutte

Er werd opdracht gegeven aan de in Zermatt gevestigde architecten Perren / Zurniwen / Arnold, architektur & design om de nieuwe Hörnlihütte te ontwerpen die daarbij moest voldoen aan de hedendaagse eisen voor eco-vriendelijkheid, veiligheid, hygiëne en functionaliteit.

Gezien het enorme kostenplaatje dat hieraan vasthing heeft de vroegere eigenaar, sectie Monte Rosa van de Zwitserse Alpenclub, de hut ondergebracht in een nieuw consortium waarin ook de gemeente Zermatt participeert. Hierdoor werden eigenlijk beiden hutten samengevoegd.

Hornlihutte

Duurzaamheid was de belangrijkste prioriteit in het project en het ganse systeem moest geoptimaliseerd worden waardoor de impact op het milieu tot een minimum beperkt moest worden door de invoering van een eco-vriendelijk water en afvalbeheer concept. Het nieuwe gebouw voorziet grotendeels in de eigen behoefte van energie en water. Omdat er geen bron in de buurt van de hut is wordt water op 3 plaatsen op de Matterhorn vergaard. Met een nieuw waterzuiveringssysteem wordt het water ook meerdere malen hergebruikt.
Het dak werd uitgerust met fotovoltaïsche modules die zullen dienen om elektriciteit te produceren. Het terras werd uitgerust met zonnecollectoren om warm water te genereren. Er is Wifi beschikbaar op het terras en in de lounge.

Meer over deze en andere hutten: www.mountaincabins.eu

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt